Tuesday 4 September 2012

Ρομπότ αυξάνουν την παραγωγή στα πάρκα 30-40%

H Qbotix Inc, μια εταιρεία που ασχολείται με την ρομποτική, αναπτύσει συστήματα που που μπορεί να μειώσουν το κόστος της ενέργειας στα φωτοβολταικα πάρκα μέχρι και 20 τοις εκατό.

Η Ρομποτική τεχνολογία της είναι μια εναλλακτική λύση με τα σημερινά διαθέσιμα διπλού άξονα ή μονού άξονα συστήματα
παρακολούθησης, τα οποία περιστρέφουν τα φωτοβολταικα πανελ προς τον ήλιο για να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας.

«Είμαστε η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιεί κινητά, ευφυή ρομπότ που λειτουργούν τις μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο ceo της εταιρίας στo bloomberg.

H Qbotix έχει αναπτύξει ρομπότ που παιρνουν ενέργεια απο μπαταρίες , ειναι πανω και κινουντα  σε μια ραγα γύρω από συστοιχίες ηλιακών συλλεκτών και συνδεουν το καθενα απο αυτα με τη μηχανική κλίση προς τον ήλιο. Κανουν δηλαδή την ίδια λειτουργία οπως τα  συστήματα παρακολούθησης (trackers), χωρίς την ανάγκη για επιπλέον χάλυβα και κινητήρες. Ειπαν δε οτι τα συστήματα αυτά θα κοστίζουν περίπου το ίδιο με του μονού άξονα trackers. Δεν αποκάλυψαν ομω την τιμή.

Σε σχέση με τους μονους αξονες θα παράγουν 8-15% παραπάνω ενέργεια , και 30-40% σε σχέση με τα σταθερα. Το πρωτότυπο ειναι ετοιμο και η δοκιμή 9 μηνώ σε παρκο στέφθηκε με επιτυχία.

Για τη συντήρηση δεν ειπαν τιποτα βεβαια...καλώς να τα δεχτούμε ομως.

πηγη  http://www.bloomberg.com/news/2012-09-04/qbotix-sees-tiny-robots-reducing-solar-costs-boosting-output.html

http://fotoboltaika.blogspot.com/2012/09/30-40.html

No comments: