Friday 14 September 2012

Ιαπωνία: Σταδιακή διακοπή της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε διάστημα 30 ετών

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη σταδιακή διακοπή της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας σε διάστημα 30 ετών, δεκαοχτώ μήνες μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα που προκάλεσε μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή στον κόσμο μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ πριν από 25 χρόνια.

Η Ιαπωνία είναι η τρίτη χώρα, μετά τη Γερμανία και την Ελβετία, που γνωστοποιεί την πρόθεσή της να σταματήσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων της μετά το δυστύχημα της 11ης Μαρτίου του 2011 στο σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι, 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο.

"Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μηδενίσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας σε διάστημα 30 ετών", αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης που αναφέρεται στο νέο ενεργειακό πρόγραμμα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η κυβέρνηση θέτει τρεις αρχές για την επίτευξη του στόχου της: τη μη κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού, τη διακοπή της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν ακόμα ύστερα από 40 χρόνια και τη μη επαναλειτουργία μονάδων παρά μόνον ύστερα από ελέγχους ασφαλείας.

Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μειώθηκε αισθητά μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα και μόνο 2 από τους 50 αντιδραστήρες είναι σήμερα σε λειτουργία. Η λειτουργία των υπολοίπων 48 διεκόπη είτε λόγω του ισχυρού σεισμού είτε λόγω των επιπλέον μέτρων ασφαλείας που απαίτησαν οι αρχές μετά το δυστύχημα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61731

No comments: