Wednesday 19 September 2012

5 Νοεμβρίου οι πρώτες προσφορές για τη ΔΕΠΑ - Το χρονοδιάγραμμα της πώλησης

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση της ΔΕΠΑ και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος από το βήμα του ελληνοκινεζικού συνεδρίου, είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν πολλές ειδήσεις από το Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 14 ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί ότι θα κληθούν να καταθέσουν ενδεικτικές προσφορές για τις ΔΕΠΑ/ ΔΕΣΦΑ με καταληκτική προθεσμία στις 5 Νοεμβρίου.
Νωρίτερα στις 28 Σεπτεμβρίου, οι 14 εταιρείες θα λάβουν το info memo που θα περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση των δύο εταιρειών, ούτως ώστε με τη σειρά τους οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμάσουν τις ενδεικτικές προσφορές τους. Μια κρίσιμη παράμετρος σε αυτό το στάδιο του διαγωνισμού αφορά στο θέμα της στρατηγικής που θέλει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής για τη ΔΕΠΑ.
Όπως άλλωστε είχε τονιστεί από τον πρωθυπουργό αλλά και από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, σε αποκρατικοποιήσεις όπως αυτές του ενεργειακού τομέα, ένα από τα κριτήρια που θα ληφθεί υπόψη είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών ενεργειακών στόχων και από το νέο επενδυτή. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί μαζί με την κατάθεση της ενδεικτικής προσφοράς και η υποβολή ενός ενδεικτικού στρατηγικού πλάνου, για το πώς βλέπει το ενδιαφερόμενο μέρος την ανάπτυξη των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στο μέλλον. Στο έγγραφο αυτό ο επενδυτής καλείται να παρουσιάσει τη στρατηγική αλλά και τους βασικούς στόχους του.
Από την πλευρά του το Ταμείο, θα εξετάσει τις προσφορές που θα υποβληθούν αλλά και όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να προχωρήσουν στην πρώτη αποτίμηση και να καταρτίσουν τη short list.

Αμέσως μετά οι εταιρείες που θα καταθέσουν ενδεικτική προσφορά θα ενημερωθούν εάν έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που προβλέπει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Σημειώνεται ότι στη δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός virtual data room στο οποίο και θα έχουν πρόσβαση οι εταιρείες της short list, θα παρουσιαστούν τα vendor due diligence reports και επίσης θα γίνουν παρουσιάσεις στους ενδιαφερόμενους από το μάνατζμεντ της ΔΕΠΑ. Επίσης θα παρουσιαστεί το και το σχέδιο συμφωνίας για την πώληση (Share Purchase Agreement) ώστε να υποβληθούν τα σχόλια των εταιρειών.
Μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα αναδειχθεί ο προτιμώμενος επενδυτής, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή τόσο της συμφωνίας εξαγοράς όσο και η συμφωνία των μετόχων (Shareholders Agreement).
Θυμίζουμε ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση των ΔΕΠΑ ή/και  ΔΕΣΦΑ αρχικά εκδήλωσαν 17 εταιρείες / κοινοπραξίες ενώ στη συνέχεια αποκλείστηκαν 3 με αποτέλεσμα να παραμένουν στην κούρσα οι εξής:

1) Socar (Αζερμπαϊτζάν)
2) Mitsui (Ιαπωνία)
3) Enagas (Ισπανία)
4) ENI (Ιταλία)
5) Sonatrach (Αλγερία)
6) Negusneft (Ρωσία)
7) Vopak (Ολλανδία)
8) Israel Corp. (Ισραήλ)
9) M&M Gas(Ελλάδα)
10) Gazprom (Ρωσία)
11) PPF Capital Partners Fund (Τσεχία)
12) ΓΕΚ Τέρνα (Ελλάδα)
13) Gas Natural (Ισπανία)
14) Edison (Ιταλία)

http://www.energypress.gr/news/5-Noembrioy-oi-prwtes-prosfores-gia-th-DEPA-To-hronodiagra m ma-ths-pwlhshs

No comments: