Monday 17 September 2012

Φόρο 6% στην ηλεκτροπαραγωγή επέβαλε η Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει φόρο 6% στην ηλεκτροπαραγωγή ανεξαρτήτως πηγής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό κόστος του ηλεκτρισμού και σε αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές έχει αγγίξει τα 24 δις. ευρώ, εξ ου και η ανάγκη άμεσων αποφάσεων.
Σημειώνεται ότι για ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος ευθύνεται το σύστημα επιδότησης των ΑΠΕ, συμβαίνει δηλαδή λίγο-πολύ ότι και στην Ελλάδα. Το υπουργείο Ενέργειας της Ισπανίας υπολόγισε ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, το έλλειμμα θα διογκωνόταν με ρυθμό 5 δις. ευρώ ετησίως και τόνισε ότι με την επιβολή της φορολογίας θα δοθεί και ένα ακόμα κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις!

Ο φόρος αφορά τις πωλήσεις και περιλαμβάνει εκτός από την ηλεκτροπαραγωγή και τα πυρηνικά απόβλητα, ενώ αναμένεται να αποφέρει 2,7 δις. ευρώ στην ισπανική οικονομία. Στόχος είναι μέσω αυτού του μέτρου να μετριαστεί το έλλειμμα στο 1,5 δις. ευρώ ετησίως και σε συνδυασμό με άλλες αποφάσεις να εκμηδενιστεί μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, η κυβέρνηση επέβαλε πρόσθετο πράσινο φόρο 0.0279/m³ στην παραγωγή με φυσικό αέριο, καθώς και φόρο 14,97 ευρώ ανά τόνο στην παραγωγή με άνθρακα.
Όπως είναι φυσικό, η πρωτοφανής απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κύκλους των ηλεκτροπαραγωγών της Ισπανίας. Ο σύνδεσμος αιολικών της χώρας τόνισε ότι δεν προηγήθηκε καμία διαδικασία διαβούλευσης με τον κλάδο, ενώ το κόστος για τα αιολικά το 2013 εκτιμάται σε 241 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του συνδέσμου, Ρόσιο Σίκρε, αποκάλεσε τον συγκεκριμένο φόρο ως «το τελειωτικό χτύπημα για την αιολική ενέργεια». Αρκετοί αναλυτές πάντως θεωρούν ότι ο κλάδος των ΑΠΕ γλίτωσε τα χειρότερα και ότι το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι συμβατικές πηγές ενέργειας.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61788

No comments: