Friday 21 September 2012

Σχετικά με τα 600 δις ευρώ που θα δώσουν ομογενείς στην Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους



Εν συνεχεία των «φημών» που ακούγαμε όλοι για τα τεκμήρια στα πτυχία, είπα να γράψω και μερικές απόψεις για το θέμα των 600 δις ευρώ. Διότι δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι η είδηση είναι αληθινή. Και αυτό είναι ένα από τα αρκετά τραγικά χαρακτηριστικά του λαού μας.

Το αν υπάρχει αυτή η οργάνωση ομογενών που λένε ότι θα δώσουν τα χρήματα είναι το λιγότερο που με απασχολεί. Η ουσία είναι ότι 600 δις δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν από τις περιουσίες ομογενών και ακόμα και αν υπήρχανε σε καμία περίπτωση δεν θα έδιναν όλοι το 100% της περιουσίας τους για την πληρωμή του χρέους της Ελλάδας.

Ύψος περιουσίας των ομογενών.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes και την λίστα με τα πλουσιότερα άτομα του κόσμου, υπάρχουν έξι Έλληνες ομογενείς που συνολικά έχουν λίγο πάνω από 14 δις δολάρια. Ο πλουσιότερος ομογενής είχε περιουσία 4 δις δολάρια. Η περιουσία της Ωνάση σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν ξεπερνάει τα 800 εκ. ευρώ (περίπου 1 δις $). Όπως καταλαβαίνουμε είναι εντελώς απίθανό να βρεθούν ομογενείς με 600 δις.

Η λίστα με την κατάταξη περίπου 400 ατόμων είναι παρακάτω:

Είδος της περιουσίας των ομογενών.

Η περιουσία που κατέγραψε το περιοδικό Forbes είναι στο σύνολό της, δηλαδή όχι μόνο μετρητά αλλά και ακίνητα, κινητά στοιχεία, μετοχές ομόλογα κ.α.
Λέγεται ότι η περιουσία των ομογενών που θα δοθεί θα είναι σε ομόλογα. Εγώ αναρωτήθηκα αν η αξία των ομολόγων αλλάζει κατά την διάρκεια του έτους ή παραμένει σταθερή. Πχ στα ομόλογα που είχαν οι Έλληνες ομολογιούχοι στην Ελλάδα γιατί χάθηκε σιγά σιγά η αξία τους μέχρι να υπάρξει το κούρεμα; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και στην συγκεκριμένη περίπτωση; Μπορεί αυτή την στιγμή που μιλάμε η αξία τους να είναι 600 δις αλλά σε 1 έτος 500 δις.

Πλήθος Ελλήνων ομογενών και κοινή λογική.

Για να μπορέσουν να βρεθούν τα 600 δις θα πρέπει να υπάρχουν τα εξής παρακάτω ενδεχόμενα:

10 άνθρωποι να δώσουν από 60 δις ο καθένας (αδύνατο).
100 άνθρωποι να δώσουν από 6 δις ο καθένας (αδύνατο).
1000 άνθρωποι να δώσουν από 600 εκ. ο καθένας.
10000 άνθρωποι να δώσουν από 60 εκ. ο καθένας.
100000 άνθρωποι να δώσουν από 6 εκ. ο καθένας.
1000000 άνθρωποι να δώσουν από 600000 ο καθένας.
10000000 άνθρωποι να δώσουν από 60000 ο καθένας.

Τώρα πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα έχει στο εξωτερικό συνολικά 10000000 ομογενείς;

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), οι ομογενείς 1ης 2ης και 3ης γενιάς είναι συνολικά περίπου σε 5321000. Εγώ επειδή μπορεί να υπάρχουν και μερικοί αδήλωτοι μη καταμετρημένοι ανεβάζω το νούμερο κατά 5% και λέω ότι είναι 5587000 ομογενείς.

Άρα λοιπόν τι να πώ; Ότι ο κάθε ομογενής θα πληρώσει από 107000 δολάρια σε ομολογα; Πράγμα εντελώς αδύνατο διότι ούτε που ξέρουμε αν όλοι αυτοί έχουν τόσα χρήματα. Έτσι λοιπόν τα 600 δις βάσει πλήθους αλλά και μεγέθους ποσού είναι αδύνατον να βρεθούν.
Αν είχαμε τους πλουσιότερους ομογενείς με περιουσία 2-3 τρις τότε θα έλεγα εντάξει κάτι μπορεί να γίνει….

Η σημαντικότητα του τόπου καταγωγής για κάθε γενιά ομογενή.

Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος που αξίζει να γίνει μνεία. Ο κάθε ομογενής αγαπάει σε διαφορετικό βαθμό την χώρα καταγωγής του και αυτό σχετίζεται άμεσα με το αν θα έδινε χρήματα για την πληρωμή του χρέους.
Ο καλύτερος τρόπος κατηγοριοποίησης των ομογενών σε βαθμίδες αναλόγως της αγάπης για τον τόπο καταγωγής, μπορεί να γίνει αν εξετάσουμε τον κάθε ομογενή σε ποια γενιά ανήκει. Οι περισσότεροι νέοι που φεύγουν από την Ελλάδα δεν αγαπάνε την πατρίδα τους και δεν θα έδιναν δεκάρα τσακιστή για το χρέος και τις λαμογιές των πολιτικών (που εμείς ψηφίσαμε). Αντίθετα μπορεί να υπάρχουν ηλικιωμένοι ομογενείς της 1ης γενιάς που έφυγαν μετά την κατοχή και τον εμφύλιο οι οποίοι να αγαπάνε την Ελλάδα.

Κατά την γνώμη μου και σε γενικές γραμμές, αν κάποιος δεν ζήσει στην Ελλάδα να γνωρίσει την γλώσσα μας τον πολιτισμό μας τα ήθη και έθιμα γενικά την νοοτροπία και τον τρόπο ζωής μας δεν έχει φίλους και συγγενείς και το μόνο που του έμεινε από εδώ είναι ένα ελληνικό επίθετο, τότε ακόμα και να μου πεί ότι αγαπάει την Ελλάδα δεν θα το πιστέψω. Τέτοια άτομα είναι οι ομογενείς 3ης γενιάς και σίγουρα θα είναι αρκετοί από της 2ης γενιάς ενώ της 1ης γενιάς θα είναι πολύ λίγοι.

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν σημαντικά το αν θα έδινε κάποιος χρήματα ή όχι λοιπόν.

Προϋποθέσεις πληρωμής των 600 δις.

Τέλος να αναφέρω και τις προϋποθέσεις που έθεσε η οργάνωση των ομογενών για να πληρωθούν τα ομόλογα. Ζήτησαν να αναθεωρηθεί το σύνταγμα και να γίνουν πρόωρες εκλογές. Ποιος μου λέει εμένα ότι και αυτό θα γίνει; Άλλος ένας παράγοντας λοιπόν που αυξάνει την πιθανότητα να μην πληρωθούν αυτά τα χρήματα ακόμα και αν υπάρχουν.

Γενική επιθυμία πληρωμής χρημάτων.

Πέραν από όλα τα παραπάνω, ακόμα και να ισχύουν όλα, αν κάποιος δεν γουστάρει να πληρώσει την περιουσία του για το Ελληνικό χρέος του δημοσίου δεν θα το κάνει. Και όλοι θα γνωρίζουμε τον κόπο με τον οποίο κάθε ομογενής και κάθε γενιά ομογενών έβγαλε όλα αυτά τα δις.

Προσδιορισμός πιθανότητας βάσει παραμέτρων.

Θα θεωρήσουμε τις εξής περιπτώσεις για τις οποίες κάποιος μπορεί να δώσει αλλά μπορεί και να μην δώσει χρήματα. Οι πιθανότητες να δώσει ή να μην δώσει θεωρούνται ισοπίθανες.

Περίπτωση Α: Ύψος περιουσίας.
Περίπτωση Β: Είδος περιουσίας – διακυμάνσεις.
Περίπτωση Γ: Πλήθος ομογενών.
Περίπτωση Δ: Σημαντικότητα τόπου καταγωγής.
Περίπτωση Ε: Προϋποθέσεις πληρωμής ομολόγων.
Περίπτωση ΣΤ: Γενική επιθυμία.

Επίσης, το αν θα πληρώσει κάποιος θα συμβολίζεται με π ενώ το ότι δεν θα πληρώσει με δ.

Περιπτώσεις
Πιθανότητα
Α
P(π), P(δ)
Β
P(π), P(δ)
Γ
P(π), P(δ)
Δ
P(π), P(δ)
Ε
P(π), P(δ)
ΣΤ
P(π), P(δ)

 Η περίπτωση του να πληρώσει κάποιος ή να μην πληρώσει είναι το γινόμενο της P(π) ή P(δ) για όλες τις περιπτώσεις, επίσης μπορούμε να προσδιορίσουμε την πιθανότητα αλλά όχι για όλες τις περιπτώσεις. Τα πάντα εξαρτώνται από τον αριθμό των P(π) P(δ) που θα ορίσουμε εμείς.
Γενικά και για τις 6 περιπτώσεις έχουμε P^6. Έστω ότι η πιθανότητα του να μην πληρώσει κάποιος είναι 50 50 δηλαδή 50% για κάθε π ή δ, τότε Ρ(δ)=1/2.

Αν δεν θέλει κάποιος να πληρώσει για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις τότε η πιθανότητα να πληρωθούν τα χρήματα γίνεται

Ρ(δ) = (1/2)^6 = 1/48 ή 2,08%.

Ακόμα μπορούμε να συγκεκριμενοποιήσουμε τα Ρ(π), Ρ(δ) αναλόγως την κάθε περίπτωση και να μην είναι παντού ½. Η ποιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ύψος περιουσίας των ομογενών.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασα ότι μόνο οι 6 πλουσιότεροι ομογενείς έχουν 14 δις μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα οιτ η πιθανότητα να πληρωθούν 600 δις είναι 0%. Άρα και η συνολική πιθανότητα να πληρωθούν τα χρήματα είναι 0%.

Έστω θεωρητικά όμως, ότι οι 6 αυτοί ομογενείς είχαν τα 600 δις. Τότε η πιθανότητα πληρωμής βάσει πλήθους θα ήτανε 6 προς 5587000 ή 0.0001074%. Αν τώρα πολλαπλασιαστεί αυτή η πιθανότητα που αντιστοιχεί στην περίπτωση Β με τις υπόλοιπες που είναι ½. Τότε προκύπτει 0,000003356%.

Σας κούρασα, ναι ξέρω το έκανα μεσανατολικό το θέμα. Αλλά μην πιστεύεται άλλο αυτά τα πράγματα ότι θα έρθουν κάποιοι άλλοι να μας σώσουν από τα χάλια μας γιατί είναι τραγικό.

No comments: