Tuesday 18 September 2012

Βουλγαρία: Το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας θα απορρίψει το Αίτημα της Atomstroyexport για αποζημίωση 1 δισ.ευρώ

Την εκτίμηση ότι, το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας θα απορρίψει το αίτημα της ρωσικής εταιρείας Atomstroyexport για αποζημίωση ύψους ενός δισεκ.ευρώ, που ζητά η εταιρεία έπειτα από την αποχώρηση της Βουλγαρίας από το έργο του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της βαλκανικής αυτής χώρας Συμεών Ντιάνκοφ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) ανακοίνωσε πως η ομάδα των δικηγόρων της εξετάζει αν είναι έγκυρη η αύξηση του ύψους της αποζημίωσης που ζητά η Atomstroyexport από 58 εκατ. ευρώ σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, έπειτα από την αποχώρηση της Βουλγαρίας από το έργο του «Μπέλενε».
Το πρώτο αίτημα της ρωσικής εταιρείας για καταβολή αποζημίωσης ύψους 58 εκατ. ευρώ υπεβλήθη στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας, στο Παρίσι, τον Ιούλιο του 2011, για καθυστερήσεις πληρωμών από τη ΝΕΚ σε εργασίες που είχαν ήδη γίνει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε». Σε ‘’απάντηση’’ του αιτήματος της ρωσικής εταιρείας, η ΝΕΚ διεκδίκησε ποσό 61 εκατ. ευρώ στο ίδιο δικαστήριο, για πληρωμές που – όπως ανακοινώθηκε – οφείλει η ρωσική εταιρεία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υπεγράφη, μεταξύ των δύο πλευρών, το 2007.

Η απόφαση της Βουλγαρίας να εγκαταλείψει το έργο του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» ελήφθη τον Μάρτιο του 2012 και η Σόφια αποφάσισε ότι ο αντιδραστήρας της Atomstroyexport που προοριζόταν για τον σταθμό «Μπέλενε» θα χρησιμοποιηθεί στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61826

No comments: