Monday 17 September 2012

Επιδότηση σε εταιρείες ηλιακής ενέργειας που θα προσλαμβάνουν Έλληνες, ζητά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, διατύπωσε προτάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα μας. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν για παράδειγμα κάποιος επενδύσει στην ηλιακή ενέργεια, τον τουρισμό ή τις υποδομές και προσλάβει Έλληνες νέους που είναι άνεργοι, τότε θα πρέπει να απολαμβάνει κάποιας επιδότησης ή φορολογικής ελάφρυνσης για την επένδυσή του.


Σημειώνει ότι «πρέπει να δοκιμάσουμε ασυνήθιστα μέτρα, γιατί επικρατεί μια ασυνήθιστη κατάσταση», προφανώς αναγνωρίζοντας και ο ίδιος την αίσθηση που θα δημιουργήσουν οι προτάσεις του. Επίσης, τονίζει ότι ακόμη κι αν ικανοποιηθούν κάποιοι όροι, είναι απαραίτητα τα κίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, επανέρχεται στο θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, προτείνει τη σύσταση υπηρεσίας για την ανάπτυξη, την οποία θα στελεχώνουν Ευρωπαίοι και Έλληνες, καθώς και την παροχή φοροαπαλλαγών για κάθε ξένη επιχείρηση που θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και θα προσλάβει Έλληνες.

Στη συνέντευξή του στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδα Wiener Ζeitung, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να δεχτούν ότι δεν υπάρχει επαρκής εμπιστοσύνη στις κρατικές δομές της χώρας από τους υποψήφιους επενδυτές και προτείνει τη σύσταση μιας υπηρεσίας για την ανάπτυξη, την οποία θα στελεχώνουν Ευρωπαίοι και Έλληνες.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα πρέπει να τεθεί υπό επίβλεψη, ο ίδιος σημειώνει ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κατοχική δύναμη, αλλά για στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μέλος είναι η Ελλάδα.
Στην ίδια συνέντευξη, επισημαίνει πως η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και οι εταίροι θα πρέπει άμεσα να λάβουν αποφάσεις, τις οποίες έχουν καθυστερήσει αρκετά, ενώ, για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας εις βάρος των χωρών της Ευρωζώνης, θα πρέπει να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή να δοθούν τραπεζικές αρμοδιότητες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων, ενώ, αναφερόμενος στην αρνητική στάση της Γερμανίας, χαρακτηρίζει ως περίεργο το ότι όλα τα εργαλεία που στόχο έχουν να ελαττώσουν την επιβάρυνση από τα επιτόκια, μπλοκάρονται από χώρες που αυτήν τη στιγμή επωφελούνται από μηδενικά επιτόκια και, όπως επισημαίνει, αυτήν την έλλειψη αλληλεγγύης δεν την αντέχει η Ε.Ε.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61763

No comments: