Friday 14 September 2012

ΑΠΕ και ενεργειακές υποδομές στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας

Η στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως επίσης η δημιουργία των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών για άρση της ενεργειακής απομόνωσης των κρατών μελών έως το 2015, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου για μια Καλύτερη Ευρώπη, αλλά και του τριπλού στόχου που θέτει η ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.
Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης ενημερώνοντας σήμερα τους Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ για τις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Λευκωσία.
Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η ΕΕ στοχεύει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, στην αειφόρο ανάπτυξη και την επίτευξη των περιβαλλοντικών επιδιώξεων για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και την προώθηση της ανάπτυξης μέσα από μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
Είπε ότι η απόφαση για αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μίγμα σε 20% και μεριδίου 10% στις μεταφορές μέχρι το 2020 αποδίδουν ήδη καρπούς.
Ο Υπουργός σημείωσε πάντως ότι λόγω της οικονομικής κρίσης διακυβεύεται η συνέχεια της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι αν η ΕΕ επιθυμεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία, ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να διεξαχθεί διάλογος για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετά το 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, «είναι για αυτούς τους λόγους που η Κυπριακή Προεδρία έθεσε ως μία από τις προτεραιότητες της, την υιοθέτηση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου επί της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο ‘Ανανεώσιμη Ενέργεια: ένας σημαντικός παράγοντας της Ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς’ και η οποία εκδόθηκε στις 6 Ιουνίου 2012».
Στο πλαίσιο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου θα διεξαχθεί συζήτηση και επιδίωξη είναι η κατάληξη σε ένα γενικότερο προσανατολισμό όσον αφορά στην ετοιμασία των Συμπερασμάτων Συμβουλίου, που η Κυπριακή Προεδρία προτίθεται να θέσει προς υιοθέτηση στο Συμβούλιο Ενέργειας τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες.
Ήδη, για τον σκοπό αυτό, η Κυπριακή Προεδρία, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο το περίγραμμα των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου και το πρώτο προσχέδιο του κειμένου των Συμπερασμάτων, αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει στις 21 Σεπτεμβρίου.
Στις πρωινές εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα των ΑΠΕ, ενώ το απόγευμα οι Υπουργοί θα επικεντρωθούν στην εξέταση της πρότασης κανονισμού για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.

«Η Κυπριακή Προεδρία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης νέων ενεργειακών υποδομών και ειδικότερα διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών μελών αλλά και με τρίτες χώρες, έθεσε την πρόταση αυτή ως κύρια προτεραιότητα της στα θέματα της ενέργειας με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση πριν το τέλος του χρόνου», είπε ο κ. Συλικιώτης.
Κύρια θέματα συζήτησης που χαρακτηρίζονται καίρια για την εξεύρεση τελικής συμβιβαστικής πρότασης, θεωρούνται μεταξύ άλλων τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η  κατανομή της χρηματοδότησης των έργων αυτών που θα εξασφαλίζεται μέσω του Μηχανισμού ‘Συνδέοντας την Ευρώπη’, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη προστιθέμενη αξία.
Τις πρωινές και απογευματινές εργασίες του Συμβουλίου θα χαιρετίσουν ο κ. Συλικιώτης, ο Επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger, οι ευρωβουλευτές Antonio Fernando De Campos και Claude Turmes, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού της ΑΠΕ Adnan Amin.

http://www.energypress.gr/news/APE-kai-energeiakes-ypodomes-sto-epikentro-toy-Atypoy-Symbo ylioy-Energeias

No comments: