Friday 14 September 2012

Ρωσία προς Μολδαβία: "Ή φθηνό φυσικό αέριο ή ΕΕ"

Να διαλέξει μεταξύ ΕΕ και φθηνού φυσικού αερίου καλεί η Ρωσία τη Μολδαβία εν μέσω της έντονης διαμάχης που έχει προκύψει μεταξύ της Ρωσίας και των Βρυξελλών σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak:
«Πρώτα από όλα, προτείνουμε η Μολδαβία να καταγγείλει το πρωτόκολλο προσχώρησης στη συμφωνία της κοινότητας ενέργειας στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για εμάς προκειμένου να συζητήσουμε το ζήτημα της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και την ανακούφιση του χρέους, το οποίο σήμερα είναι στα 3.17δις €»,
Η Ενεργειακή Κοινότητα της ΕΕ ιδρύθηκε το 2005 με στόχο να εντάξει την αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ΕΕ.

Οι παροχές από τη Μολδαβία προς την Ευρώπη διεκόπησαν τον Ιανουάριο του 2006 λόγω διαφορών στις τιμές.

Πέρυσι, η Μολδαβία πλήρωσε 770εκ € για 3.1δις κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, πολύ λιγότερα από τους ευρωπαίους πελάτες.  Ο ρώσος υπουργός ενέργειας τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις, η χώρα ζήτησε 30% έκπτωση.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τις πρακτικές ανταγωνισμού που ακολουθεί ο ρωσικός κολοσσός Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά.

http://www.energypress.gr/news/Rwsia-pros-Moldabia:-H-fthhno-fysiko-aerio-h-EE

No comments: