Friday 7 September 2012

Πετρέλαιο: Αψηφώντας τον νόμο της βαρύτητας

Αψηφώντας τους νόμους που διέπουν την διεθνή αγορά πρώτων υλών, το πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα με την τιμή για την ποικιλία Brent της Βόρειας θάλασσας στο ICE του Λονδίνου να έχει διαμορφωθεί πάνω από τα $114.80 το βαρέλι για παραδόσεις Οκτωβρίου, αργά χθες το βράδυ. Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο το Brent κινείται σταθερά πάνω από $112 το βαρέλι σημειώνοντας καθημερινά αυξομειώσεις ενός με δύο δολαρίων. Παράλληλα το West Texas Intermediate ( WTI) που χαρακτηρίζει τις Αμερικανικές ποικιλίες αργού, εκινείτο και αυτό σε παρόμοια υψηλά επίπεδα πάνω από τα $97.34, διατηρώντας σχεδόν σταθερή την διαφορά με το Brent, δηλ. πάνω από τα $15.0 το βαρέλι.
Η επιμονή των διεθνών τιμών αργού στα σημερινά επίπεδα δημιουργεί πολλά εύλογα ερωτήματα καθ’ ότι τα θεμελιώδη της αγοράς σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, δεν δικαιολογούν τόσο υψηλές τιμές. Καταρχάς, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για εφέτος κινείται σε σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς απ’ ότι το 2011 με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται μεταξύ 0.75 και 0.90 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανάλογα με τις εκτιμήσεις των διαφόρων οργανισμών (πχ. ΙΕΑ, OPEC, CGES) και για το 2013 οι προβλέψεις να κάνουν λόγο για ακόμα μικρότερη αύξηση στα επίπεδα των 0.7 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Έτσι για εφέτος σύμφωνα με τον ΙΕΑ η παγκόσμια ζήτηση αργού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 89.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με το 2011, που ήτο στα 88.8 εκατ. βαρέλια.

Με την παγκόσμια οικονομία ν’ αναπτύσσεται το 2012, κατά 3.3.%, δηλαδή με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς από πέρυσι, η υψηλή σχετικά ζήτηση για πετρέλαιο φαίνεται να μην συμβαδίζει απόλυτα με την πραγματικότητα. Σε κάθε όμως περίπτωση η παρατηρούμενη ζήτηση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ισχυρή σε σημείο που να συμπαρασύρει τις τιμές σε ανοδική πορεία Όμως εάν λάβουμε υπόψη τα ιδιαίτερα χαμηλά αποθέματα με τα οποία κινήθηκε η παγκόσμια αγορά το 2010 – 2011 (δηλ. κάτω από τα 2.600 εκατ. βαρέλια για τις χώρες του ΟΟΣΑ) τότε γίνεται εμφανές ότι ένα μέρος της φετινής ζήτησης οφείλεται στο στοκάρισμα των διυλιστηρίων, πολλά από τα οποία εκμεταλλεύτηκαν τις χαμηλές τιμές του περασμένου Απριλίου – Ιουνίου.


 
 
Εξέλιξη τιμών Brent στο ICE του Λονδίνου, Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2012


Όμως οι σημερινές υψηλές τιμές δεν οφείλονται μόνο στη ζήτηση αλλά πρέπει ν’ αναζητηθούν και σε μια σειρά από συγκυριακούς παράγοντες ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εξέλιξη του Brent. Εδώ η συνεχιζόμενη ενίσχυση του Ευρώ σε σχέση με το δολάριο, δηλαδή πάνω από τα $1.25 δολάρια στο ευρώ φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο ενώ δεν ήσαν αμελητέες οι πιέσεις που εδέχθησαν τα αποθέματα των διυλιστηρίων στη Βόρειο θάλασσα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω εκτεταμένων εργασιών συντήρησης, και άρα μειωμένη παραγωγή, σε μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα όπως το Forties, Brent και Ekο fisk. Όχι άσχετο με την διατήρηση της κανονικής ροής αργού από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα ήτο και ο τυφώνας Isaac που έπληξε τις τελευταίες ημέρες την Λουιζιάνα και άλλες νότιες πολιτείες των ΗΠΑ δυσχεραίνοντας την ομαλή λειτουργία στις πλατφόρμες εξόρυξης και στα διυλιστήρια, μειώνοντας κατά 93% την συνολική παραγωγή. Ευτυχώς, χωρίς όμως να δημιουργήσει σοβαρές ζημιές όπως στην περίπτωση του τυφώνα Κατρίνα το 2005.
Τέλος, η εμφανής μείωση της παραγωγής του το Ιράν λόγω των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών κυρώσεων, 2.65 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 25 ετών, είχε ως αποτέλεσμα τον δραματικό περιορισμό εξαγωγών Ιρανικού αργού σε επίπεδα κάτω των 1.2 εκατ. βαρέλια.

Μπορεί η Σ. Αραβία όλο αυτό το διάστημα να αυξήσει οριακά την παραγωγή της, όμως δεν αναπλήρωσε συνολικά τις ποσότητες Ιρανικού αργού. Με το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα στη Συρία και το πολεμικό κλίμα να διατηρείται στον Περσικό Κόλπο, οι γεωπολιτικοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά για μια ακόμη φορά την ψυχολογία της αγοράς η οποία απ’ ότι φαίνεται είναι προετοιμασμένη για ακόμα υψηλότερες τιμές προεξοφλώντας δυσάρεστες εξελίξεις και επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61473

No comments: