Wednesday 19 September 2012

Συμφωνία της Βαγδάτης με τους Κούρδους για το πετρέλαιο

Η Βαγδάτη και το Κουρδιστάν προχώρησαν σε συμφωνία σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου, η οποία δίνει, έστω και προσωρινά, τέλος στην αντιδικία που είχε ξεσπάσει μεταξύ τους.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Πετρελαίου της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, Αστί Χαουράμι, δήλωσε στους Financial Times ότι την Τρίτη η Βαγδάτη ενέκρινε την μεταξύ τους συμφωνία που προβλέπει αύξηση των εξαγωγών αργού του Βορρά. Η πετρελαϊκή KRG του Κουρδιστάν διέκοψε τον περασμένο Απρίλιο τις εξαγωγές της μέσω του ιρακινού δικτύου αγωγών, λέγοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση της χρωστούσε 1,5 δις. δολάρια από την πώληση του πετρελαίου. Τον Αύγουστο, οι εξαγωγές συνεχίστηκαν προσωρινά και σε περιορισμένο επίπεδο, δίχως όμως να επιτευχθεί συμφωνία.

Έτσι, οι δύο πλευρές έφτασαν σε αδιέξοδο στα τέλη του καλοκαιριού, προτού συμφωνήσουν τελικά να εξάγει η KRG 140.000 βαρέλια ημερησίως και ως αντάλλαγμα να πληρώσει η Βαγδάτη σε δόσεις το ποσό των 900 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, οι εξαγωγές μέσω του ομοσπονδιακού δικτύου αγωγών ενδέχεται να φτάσουν τα 200.000 βαρέλια ως τα τέλη τ

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61887

No comments: