Tuesday 18 September 2012

Αναζητούνται λύσεις για να μην αυξηθούν οι χρεώσεις δικτύου στο ρεύμα

Μπορεί τα λειτουργικά κόστη να έχουν μειωθεί και παρ’ όλα αυτά να είναι αναγκαίες σε μία εταιρεία οι αυξήσεις; Την απάντηση δίνουν τα κοστολογικά στοιχεία των δύο θυγατρικών της ΔΕΗ για τα δίκτυα ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, που συζητήθηκαν προ ημερών από την ολομέλεια της ΡΑΕ, ενόψει των αποφάσεων για τις χρεώσεις το 2013.  Σύμφωνα με αυτά όντως προκύπτει ανάγκη για αυξήσεις στις χρεώσεις του επόμενου έτους παρά το γεγονός ότι τα κόστη έχουν περιοριστεί.
Ειδικότερα, τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν καταρτίσει διάφορα κοστολογικά σενάρια, τα οποία ωστόσο έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία οδηγεί μοιραία σε αυξήσεις επί των χρεώσεων. Πως συμβαίνει αυτό; Πράγματι με βάση τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί, τα λειτουργικά κόστη εμφανίζουν μείωση, καθώς μάλιστα οι δύο εταιρείες έχουν ενταχθεί όπως και η μητρική ΔΕΗ στις ρυθμίσεις για τις μισθολογικές περικοπές στις ΔΕΚΟ.

Ωστόσο τα λειτουργικά κόστη είναι ο αριθμητής του κλάσματος που διαμορφώνει τις χρεώσεις δικτύου. Ο παρονομαστής είναι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι χρεώσεις δικτύου επιβάλλονται ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης. Δηλαδή οι χρεώσεις δικτύου προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού που προκύπτει για τα κόστη των διαχειριστών (λειτουργικά, επενδύσεις κλπ) δια της κατανάλωσης. Με δεδομένο λοιπόν ότι υπάρχει μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, και παρά τον περιορισμό στα κόστη των δύο εταιρειών, προκύπτει η ανάγκη για αυξήσεις.
Θυμίζουμε ότι οι χρεώσεις των δικτύων είναι ρυθμιζόμενες και καθορίζονται μετά από αίτημα των διαχειριστών που προσκομίζουν στη ΡΑΕ στοιχεία που να τεκμηριώνουν τα κόστη τους. Στη συνέχεια η ΡΑΕ προχωράει σε έλεγχο των στοιχείων αυτών, πραγματοποιώντας  μάλιστα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, απομειώσεις, προκειμένου να εγκρίνει τελικά τα νέα τιμολόγια για τα δίκτυα.
Θυμίζουμε ότι για το τρέχον έτος, οι χρεώσεις των δικτύων έχουν παραμείνει σταθερές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ θα επιδιώξει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» του αριθμητή του κλάσματος, ώστε να αντισταθμιστεί η μείωση της κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση η οριστική απόφαση δεν αναμένεται πριν το τέλος του έτους, ώστε να υπάρξει και μια σαφέστερη εικόνα για τη μείωση της κατανάλωσης.

Τα σενάρια

Εκτός από την απομείωση του κόστους, υπάρχουν ακόμη δύο εναλλακτικές ούτως ώστε να παραμείνουν σταθερές οι χρεώσεις δικτύου για τους καταναλωτές. Η πρώτη αφορά στον περιορισμό του επενδυτικού προγράμματος των διαχειριστών, ώστε να μειωθούν οι επενδυτικές ανάγκες, άρα και τα κόστη. Η λύση αυτή δε θεωρείται ενδεδειγμένη. Η δεύτερη, αφορά στην αύξηση των τελών που καταβάλουν οι εισαγωγείς, ούτως ώστε από το συνολικό ποσό που αιτούνται οι διαχειριστές, να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος από τους χρήστες των διασυνοριακών διασυνδέσεων (εισαγωγείς).
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η πρόθεση της ΡΑΕ όσο και η πολιτική βούληση από πλευράς κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν αυξήσεις, τουλάχιστον στο κομμάτι των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τη χρήση των δικτύων.

http://www.energypress.gr/news/Rabe-xhlwne-apo-th-RAE-gia-tis-hrewseis-diktyoy-2013

No comments: