Friday 21 September 2012

Χωρίς επιδοτήσεις τα μεγάλα φωτοβολταϊκά στην Αυστρία

Ένα νέο νόμο για την Πράσινη Ενέργεια παρουσίασε η Κυβέρνηση της Αυστρίας, βάσει του οποίου, φωτοβολταϊκά πάρκα άνω των 500 kWp δε λαμβάνουν καμία επιδότηση.
Παράλληλα, ο νέος νόμος προβλέπει ένα νέο τρόπο στήριξης για τα φωτοβολταϊκά σε κτίρια και στέγες.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, τα φωτοβολταϊκά στην Αυστρία άνθησαν λόγω του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης το οποίο ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρο. Παρόλο που αυτή η ανάπτυξη είναι θετική, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο να εισαχθεί ένα νέο πλαίσιο προκειμένου τα διαθέσιμα κονδύλια για την πράσινη ενέργεια να μην πηγαίνουν μόνο σε λίγους φορείς εκμετάλλευσης μεγάλων φ/β εγκαταστάσεων.
Με αυτή τη λογική καταργούνται οι επιδότησεις για τα φωτοβολταϊκά με ισχύ μεγαλύτερη των 500 kWp. Όσον αφορά τα φ/β στέγης, στο μέλλον, θα «αμοίβονται» μέσω ενός συστήματος που θα συνδυάζει επιχορηγήσεις για τις επενδύσεις και feed in tarrifs.

Στόχος του συγκεκριμένου συστήματος είναι, όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι της αυστριακής κυβέρνησης, «οι λιγότερο εύποροι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν συστήματα φωτοβολταϊκών».

http://www.energypress.gr/news/Hwris-epidothseis-ta-megala-fwtoboltaika-sthn-Aystria

No comments: