Friday 14 September 2012

Νέα κοινοτική οδηγία για συμπαραγωγή και εξοικονόμηση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 12.9.2012 υπέρ της νέας Οδηγίας για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, η οποία περιλαμβάνει δεσμευτικά μέτρα ώστε να βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει το στόχο της Εξοικονόμησης Ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020 και την ενίσχυση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας.
Η Οδηγία, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα τόσο για την Εξοικονόμηση Ενέργειας όσο και για τη ΣΗΘΥΑ, ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία (632-25) και τώρα απαιτείται η επίσημη αναγνώρισή της από τις εθνικές κυβερνήσεις, πριν ξεκινήσει η εφαρμογή της.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την απαίτηση, από τους Ευρωπαίους προμηθευτές ή/και διανομείς ενέργειας, της επίτευξης εξοικονόμησης ενέργειας κατά 1,5% το χρόνο, σε σύγκριση με το σενάριο «Business As Usual-ΒΑU» προς τους πελάτες τους, για την περίοδο 2014-2020 και απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει μέχρι το τέλος του 2014 τα μέτρα που λαμβάνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας 20% το 2020.
Η Οδηγία ορίζει ότι τα Κράτη-Μέλη πρέπει να διενεργούν και να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, μια «συνολική εκτίμηση» της εφαρμογής της Συμπαραγωγής Υψηλής Αποδοτικότητας και της αποδοτικής Τηλεθέρμανσης και Τηλεψύξης με βάση μελέτες «ανάλυση κόστους-οφέλους», ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, την οικονομική σκοπιμότητα και την τεχνική καταλληλότητα της χώρας.

Η προτεινόμενη Οδηγία θα αντικαταστήσει δύο υπάρχουσες. Την Οδηγία Εξοικονόμησης Ενέργειας (ESD) και την Οδηγία για τη Συμπαραγωγή Η.Θ Υψηλής Αποδοτικότητας (2004/8/ΕΚ).
Ο ΕΣΣΗΘ, που συμμετείχε ενεργά στην προώθηση πολιτικών για τη ΣΗΘΥΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διάρκεια διαβούλευσης  της νέας Οδηγίας, χαιρετίζει την ψήφισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Θεωρεί δε ότι θα προωθήσει σημαντικά στοχευόμενες δράσεις στην Εξοικονόμηση Ενέργειας, τη ΣΗΘΥΑ, την Τηλεθέρμανση και Τηλεψύξη στη χώρα μας και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση για την άμεση αποδοχή της, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στην Οικονομία με νέες θέσεις εργασίας, μέσω καινοτομικών τεχνολογιών και εφαρμογών, στο χώρο της Ενέργειας.

http://www.energypress.gr/news/ESSHTH:-Nea-koinotikh-odhgia-gia-thn-exoikonomhsh-kai-th-SHT HYA

No comments: