Monday 24 September 2012

Φτηνότερο ρεύμα ζητούν οι ελληνικές βιομηχανίες

Σε βασικό παράγοντα περεταίρω επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας εξελίσσεται το κόστος της ενέργειας, υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης, υποχώρησης της δραστηριότητας και καταγραφής εκτεταμένων ζημιών σχεδόν για το σύνολο των πελατών υψηλής τάσης.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια με τη ΔΕΗ βρίσκονται σε στασιμότητα, οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι μια σειρά από επιβαρύνσεις, όπως τέλη, φόροι κ.λπ. έρχονται να εκτοξεύσουν τους λογαριασμούς που πληρώνουν στη ΔΕΗ.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, σε ένα βιομηχανικό τιμολόγιο ρεύματος περίπου το 30% αφορά τις διάφορες επιβαρύνσεις, καθώς κάθε βιομηχανικό τιμολόγιο επιβαρύνεται με τα εξής:

- Ειδικό τέλος 5 τοις χιλιοις για τους τελωνειακούς (ΔΕΤΕ).
- Ποσοστό 6,8% για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, το κόστος των οποίων φέτος αυξήθηκε κατά 30%-40%, λόγω αύξησης φόρου πετρελαίου.
- Ποσοστό περίπου 8% για το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ)
- Τέλη 10% για τα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής.
- Ποσοστό 5% για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Πολλοί επιχειρηματίες, δηλώνουν ότι, για να αντιμετωπίσουν την αύξηση στο ρεύμα, «οδηγούνται» σε μειώσεις 10%-30% - ανάλογα την επιχείρηση - των θέσεων εργασίας, η οποία επιφέρει μείωση στην παραγωγή τους. Τελικώς περίπου 50% των επιχειρήσεων, που σήμερα υπολειτουργούν και «γράφουν» ζημιές, οδηγούνται σε λουκέτο. Το πλήγμα είναι μεγάλο, αναφέρουν βιομήχανοι, τονίζοντας ότι «αν η ενέργεια στην Ελλάδα ήταν 30% φθηνότερη, τότε μπορεί να ήταν και διπλάσιες οι εξαγωγικές μας επιδόσεις».
Την ίδια στιγμή, και ενώ συνολικά στον ευρωπαϊκό νότο κλείνουν οι βιομηχανίες, στο Βορρά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η ύφεση στην Ευρώπη αγγίζει όλες τις χώρες, η νορβηγική Nordsk Hydro προβλέπει τριπλασιασμό παραγωγής στο εργοστάσιό της στη Γερμανία ως τα μέσα του 2013. Το 2009 η εταιρεία είχε μειώσει την παραγωγή της στους 50.000 τόνους, αλλά εξασφάλισε αφενός μεν κυβερνητική επιδότηση για τον φόρο CO2 στο ρεύμα και αφετέρου δε συμφωνία με τη Vattenfal για ένα 5ετές συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας (250 ΜW, 2,2 ΤWh) με αποτέλεσμα από το 2013 να καλύπτει παραγωγή 150 kt αλουμινίου.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική Alcoa έχει ξεκινήσει τη σταδιακή διακοπή της λειτουργίας του ιταλικού εργοστασίου στη Σαρδηνία απολύοντας εκατοντάδες εργαζομένους. Οι μόνες βιομηχανίες αλουμινίου στον ευρωπαϊκό Νότο σήμερα είναι οι ισπανικές και το Αλουμίνιο της Ελλάδος.
Οι μεγάλες βιομηχανίες του Νότου έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλότερο ενεργειακό κόστος (60 - 75 ευρώ η MWh, σε σχέση με 40 - 50 ευρώ η MWh στη Γερμανία), υψηλό κόστος χρήματος (επιτόκια 8% - 10% στον Νότο, 2% - 4% στον Βορρά), συνεχείς νέες και έκτακτες φορολογίες για το κλείσιμο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε σχέση με τη σταθερή φορολογία για τον Βορρά και σχεδόν διπλάσιες τιμές φυσικού αερίου και χρήσης συστημάτων μεταφοράς στον Νότο, έναντι χαμηλότερων τιμών στον Βορρά λόγω απελευθέρωσης των αγορών εδώ και χρόνια.

http://www.energypress.gr/news/Fthnotero-reyma-zhtoyn-oi-ellhnikes-biomhhanies

No comments: