Wednesday 5 September 2012

Η ΓΑΙΟΣΕ πουλάει τα φωτοβολταϊκά της

Μετά την απουσία ενδιαφέροντος στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ για τις τρεις θυγατρικές της που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά, η εταιρεία προκήρυξε νέο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση 100% των μετοχών των εταιρειών, Φωτοβολταϊκά Λάρισας, Φωτοβολταϊκά Αττικής και Βοιωτίας και Φωτοβολταϊκά Καρδίτσας.

Αποκλειστικός σκοπός των εταιρειών είναι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 16,720 ΜW, σε 8 ακίνητα που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ. Οι εταιρείες έχουν λάβει τις απαιτούμενες άδειες παραγωγής από τη ΡΑΕ και έχουν προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τη λήψη των λοιπών εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι υποψήφιοι επενδυτές-αγοραστές θα πρέπει να διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία και χρηματοοικονομική ικανότητα υλοποίησης αντίστοιχων επενδύσεων. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε η 3η Οκτωβρίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη από χθες να παραλαμβάνουν τα τεύχη των προκηρύξεων έως και 10 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έπειτα από έγγραφο αίτημά τους στο οποίο θα δηλώνονται τα στοιχεία τους, έναντι 50 ευρώ. Επίσης, μπορούν να υποβάλλουν έγγραφα αιτήματα για την παροχή διευκρινίσεων ή πρόσθετων πληροφοριών σε σχέση με τον διαγωνισμό μέχρι δέκα ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών.
Πιθανή η δυνατότητα εγκατάστασης επιπλέον 125ΜW σε εκτάσεις 2.500 στρεμμάτων
Στις αρχές του καλοκαιριού, η ΓΑΙΑΟΣΕ έθεσε σε λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1ΜW σε στέγη κτιρίου στο Θριάσιο Πεδίο, που αποτελεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε στέγη κτιρίου στην Αττική και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε 100% από πόρους της ΓΑΙΑΟΣΕ, εκτιμάται ότι θα αποφέρει στην εταιρεία ετήσια έσοδα άνω των 550.000 ευρώ. Παράλληλα, η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει σε λειτουργία και δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε στέγη ακινήτου στο Θριάσιο ισχύος 100ΚW, ενώ προγραμματίζει την ανάπτυξη και άλλων αντίστοιχων έργων σε στέγες ακινήτων. Η εταιρεία αναφέρει ότι τα ετήσια έσοδά της από την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος εκτιμώνται σε άνω των 600.000 ευρώ.

Από τη μελέτη που εκπονήθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ προκύπτει ότι σε ολόκληρη τη χώρα, εκτάσεις περίπου 2.600 στρεμμάτων γηπέδων και κτιρίων είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας ισχύος 127MW, ενώ είναι πιθανή η δυνατότητα εγκατάστασης επιπλέον 125ΜW σε εκτάσεις 2.500 στρεμμάτων.
Η θυγατρική της ΟΣΕ διαθέτει πάνω από 100.000 στρέμματα γης και 4.500 ακίνητα με εμβαδόν 540.000 τ.μ. Από αυτά, το 85% είναι σιδηροδρομικοί διάδρομοι, αμαξοστάσια και αποθήκες. Ειδικά για τους σιδηροδρομικούς σταθμούς η πλειονότητα των οποίων είναι κοντά ή μέσα σε πόλεις και χωριά, η εταιρεία προωθεί την αξιοποίησή τους για χώρους εστίασης και καφέ, καταστημάτων τουριστικών ή αγροτουριστικών δράσεων.

Νίκη Παπανικολάου

(Κέρδος, 5/9/2012)

http://www.energypress.gr/news/H-GAIOSE-poylaei-ta-fwtoboltaika-ths

No comments: