Saturday 8 September 2012

Ανησυχία προκαλεί η πρωτοφανής μείωση του Αρκτικού πάγου φέτος σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές

Δυστυχώς, με βάση τα φετινά επιστημονικά δεδομένα, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι βιώνουμε τους τελευταίους μήνες την πλήρη κατάρρευση του αρκτικού πάγου, ο οποίος έχει σημειώσει πρωτοφανή μείωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
Γνωρίζαμε ήδη από τις δηλώσεις των επιστημόνων ότι φέτος ήταν το θερμότερο καταγεγραμμένο καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο από την έναρξη των ιστορικών μετρήσεων, αλλά πλέον το γεγονός αυτό μεταφράζεται εμπράκτως και σε οξεία μείωση του πάγου της Αρκτικής, η επιφάνεια του οποίου είναι σήμερα 2,36 εκατ. τ.χμ, έναντι 3 εκατ. τ.χμ την αντίστοιχη ημέρα του 2011.



Στην παραπάνω γραφική παράσταση του Πανεπιστημίου του Ιλινόις των ΗΠΑ, βλέπει κανείς πόσο πιο χαμηλά κινείται η κίτρινη γραμμή που αναφέρεται στην έκταση των πάγων φέτος, σε σύγκριση με την αντίστοιχη (κόκκινη) περσινή. Η υποχώρηση είναι τεράστια σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές και προδιαγράφει ένα μάλλον ζοφερό μέλλον για την Αρκτική. Χαρακτηριστικό είναι ότι το έτος 1979, η έκταση του πάγου ήταν πάνω από 5,5 εκατ. τ.χμ., άρα έχει μειωθεί έκτοτε κατά περισσότερα από 3 εκατ. τ.χμ. στην περίοδο που αφορά τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου.
Θυμίζουμε ότι πέρυσι, οι κλιματολόγοι διατύπωσαν προβλέψεις για μια Αρκτική δίχως πάγους τα καλοκαίρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, αλλά η τάση που εμφανίζεται φέτος ίσως να σημαίνει ότι θα το δούμε αυτό πολύ νωρίτερα. Δίχως αμφιβολία, το αρνητικό αυτό φαινόμενο προκαλεί προβληματισμό, καθώς οι συνέπειες για το κλίμα στο βόρειο ημισφαίριο είναι άγνωστες.

Παράλληλα, οι αρνητές της Κλιματικής Αλλαγής μάλλον θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο με φυσικό τρόπο, δίχως την ανθρωπογενή παρέμβαση.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61505

No comments: