Monday 3 September 2012

Οι υδρογονάνθρακες “κλειδί” για την αναστροφή του κλίματος στην οικονομία

Μεγάλη σημασία στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Δυτικής Ελλάδας φέρεται να αποδίδει η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας ως επενδυτικό προορισμό.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας euro2day, πληροφορίες που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάνουν λόγο για πιθανότητα 80% ύπαρξης απολήψιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενώ διαφορετικές πηγές εκτιμούν το κοίτασμα πετρελαίου σε 300 έως 500 εκατ. βαρέλια.

Το ποσοστό 80% αφορά τόσο τα κοιτάσματα πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα, από τα Ιωάννινα έως το Κατάκολο και τον Πατραϊκό, όσο και το φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Μάλιστα, ορισμένοι αμερικανικοί οίκοι ανεβάζουν το νούμερο σε 2,5 δισ. βαρέλια, ωστόσο στην κυβέρνηση πορεύονται με βάση το συντηρητικό σενάριο.
Όσον αφορά στα προσδοκώμενα έσοδα -με βάση τα εκτιμώμενα κοιτάσματα, όπως τα υπολογίζουν στελέχη της νέας επιτροπής για την ΑΟΖ- αυτά εκτιμώνται σε 15 έως 20 δισ. δολάρια σε βάθος 20-25 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πλούτος του ελληνικού υπεδάφους σε ορυκτά υπολογίζεται σε 28 δισ. Ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα τρεις εταιρείες από τη Νορβηγία και μία από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκρίθηκαν στον διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες κοιτασμάτωνυδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.
Πρόκειται για τις GS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS) και SPECTRUM GEO LIMITED, καθώς και η ION GEOPHYSICAL CORPORATION από το Τέξας των ΗΠΑ.

http://www.econews.gr/2012/09/03/ydrogonanthrakes-oikonomia/

No comments: