Wednesday 26 September 2012

Τι προμηνύει η κινητικότητα στις ελληνο-ρωσικές ενεργειακές επαφές

Κινητικότητα σε επίπεδο ελληνο-ρωσικών επαφών, ενόψει μιας πιο στενής προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών με επίκεντρο την Eνέργεια, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σε συνέχεια και της συνάντησης που είχε την περασμένη Ανοιξη στη Μόσχα με τον πρόεδρο Β. Πούτιν ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.
Η συνάντηση χθες του ρώσου πρέσβη Βλαντιμίρ Τσχικβισβίλι με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, αρμόδιου για τα ενεργειακά, Μάκη Παπαγεωργίου, εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο.
Και σχετίζεται προφανώς και με την προετοιμασία της συνεδρίασης το Νοέμβριο στην Αθήνα της Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας, με αντικείμενο, όπως έχει ανακοινωθεί, οικονομικά, κοινωνικά και επιστημονικά ζητήματα.

Τα ενεργειακά θέματα που ενδιαφέρουν τη ρωσική πλευρά ήταν και παραμένουν οι αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), το σχέδιο του αγωγού South Stream (όπου οι Ρώσοι έχουν ουσιαστικά παγώσει το νότιο σκέλος), καθώς και η ανανέωση της σύμβασης προμήθειας της χώρας σε φυσικό αέριο που λήγει το 2016. Και ας μην ξεχνάμε τον τομέα των υδρογονανθράκων. Θεωρείται βέβαιο, ότι όπως συνέβη και στην Κύπρο όπου μεταξύ των μνηστήρων για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων φιγουράρει και η Gazprom, κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Οσο για τις αποκρατικοποιήσεις το ενδιαφέρον των Ρώσων είναι δεδομένο, καθώς δύο από τα 14 ονόματα που συνεχίζουν στο διαγωνισμό απόκτησης της ΔΕΠΑ, είναι η Gazprom και η Negusneft. Με την τύχη της ΔΕΠΑ συναρτάται και η ανανέωση της σύμβασης προμήθειας της χώρας μας σε φυσικό αέριο. Οι συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων κρατούν χρόνια, και οι Ρώσοι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να "κλείσουν" νέο μακροχρόνιο συμβόλαιο χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα ή αν δεν εξασφαλίσουν υψηλότερες τιμές. Όσο για το νότιο σκέλος του South Stream, (προβλέπει τη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας για τη μεταφορά αερίου που θα φθάνει από τη Ρωσία στη Βουλγαρία με υποβρύχια σύνδεση από τη Μαύρη Θάλασσα), η ρωσική πλευρά το βλέπει σε απόλυτη συνάρτηση με τις ευρύτερες σχέσεις της με τη χώρα μας, καθώς στην πραγματικότητα το project δεν αποτελεί ζωτικής σημασίας έργο για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.
Είναι προφανές ότι μια επαναφορά των Ελληνο-Ρωσικών σχέσεων στα επίπεδα που βρίσκονταν επί Κώστα Καραμανλή (ειδικά την περίοδο 2005-2008), θα αποτελούσε καταλυτικό παράγοντα για την πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα. Ως γνωστόν ωστόσο τα πράγματα πλέον είναι πιο περίπλοκα και ο κ. Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει υπόψη και το τι επιθυμούν οι σύμμαχοι και δανειστές μας. Ετσι και οι δύο πλευρές κάνουν προσεκτικά βήματα.
 
Σειρά επαφών…

Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο 15νθήμερο έχουν πυκνώσει οι επαφές του ρώσου πρέσβη με έλληνες αξιωματούχους. Πρόσφατα ο κ. Τσχικβισβίλι συναντήθηκε τόσο με τον υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη όσο και με τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργό Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη.
Προς τον μεν κ. Χατζιδάκη, ο ρώσος πρέσβης επανέλαβε το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ οι προοπτικές συνεργασίας σε μια σειρά τομέων, μεταξύ και των οποίων και η Ενέργεια, είχαν απασχολήσει και τη συνάντηση με τον κ. Μανιάτη, πριν από ακριβώς μια εβδομάδα.

http://www.energypress.gr/news/Ti-promhnyei-h-kinhtikothta-stis-ellhno-rwsikes-energeiakes-epafes

No comments: