Wednesday 19 September 2012

"Χρυσός" χειμώνας για σόμπες, τζάκια, πέλλετ και καυσόξυλα

Μια νέα οικονομική δραστηριότητα που αφορά τη χρήση ξύλου – βιομάζας για θέρμανση, τόσο στο εμπόριο εξοπλισμού και καυσίμων, όσο και στην πρωτογενή παραγωγή, αναπτύσσεται πλέον με ταχείς ρυθμούς.

Βασικά χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα εξής:

·         Δουλεύουν στο φουλ τα υπάρχοντα εργοστάσια παραγωγής pellets
·         Δημιουργούνται δεκάδες καινούργιες μονάδες παραγωγής pellets
·         Αναπτύσσονται καινούργιες βιοτεχνίες και βιομηχανίες κατασκευής λεβήτων βιομάζας
·         Αντιπροσωπεύονται πλέον επιχειρήσεις λεβήτων από... όλο τον κόσμο
·         Εισάγονται μαζικά σόμπες και τζάκια
·         Έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση για καυσόξυλα και γίνονται πλέον αθρόες εισαγωγές κυρίως από τη Βουλγαρία
·         Τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη η λαθροϋλοτομία

Ο καταλυτικός παράγοντας που έκανε το συγκεκριμένο κλάδο να ανθίσει είναι η μεγάλη αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι και η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση που αναμένεται εφέτος λόγω κυρίως της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου κίνησης. Έτσι οι πάντες πλέον αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, είτε ως κύρια είτε ως συμπληρωματική πρακτική. Παράλληλα, υπήρξε άρση της απαγόρευσης για τη χρήση καυστήρων βιομάζας στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
«Αν ερευνήσει κανείς το που δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, θα δεί ότι αυτές συγκεντρώνονται πλέον γύρω από τις δραστηριότητες της βιομάζας» υποστηρίζει παράγοντας του χώρου.
 
Βιομηχανίες πέλλετ

Οι επτά βιομηχανίες παραγωγής πέλλετ που λειτουργούσαν από πέρυσι στη χώρα μας δουλεύουν πλέον νυχθημερόν, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών για κατασκευή νέων μονάδων ολοένα και αυξάνεται. Το τελευταίο διάστημα μπήκαν στην παραγωγή δύο νέα εργοστάσια στην Τρίπολη και την Πέλλα, ενώ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους τα παλαιότερα: Alfa Wood στο Νευροκόπι (που είναι το μακράν μεγαλύτερο), ΜΑΚΙ στη Λάρισσα, BIO ENERGY στο Συκούριο, Σακκά στον Παλαμά, Αγγελούση στο Βόλο. Παράλληλα, λόγω της ζήτησης, αρχίζουν να λειτουργούν και άλλες - μικρές κυρίως - μονάδες σε όλη τη χώρα, που καλύπτουν την τοπική κίνηση. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι μονάδες παραγωγής πέλλετ θα ξεπεράσουν τις 20.Παράγονται πλέον περί τους 70.000 τόνους πέλλετ σε ετήσια βάση, ενώ για την κάλυψη των αναγκών εισάγονται άλλοι 70.000 τόνοι, κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά και από κεντροευρωπαϊκές χώρες.
Η πρώτη ύλη είναι ελληνική κατά 40%. Το υπόλοιπο 60% εισάγεται, κυρίως από Βουλγαρία.
Λέβητες βιομάζας
Σε όλη την ελληνική επαρχία λειτουργούν επίσης 28 μικρές και μεγάλες μονάδες παραγωγής λεβήτων βιομάζας που χρησιμοποιούνται για κεντρικές θερμάνσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, έχοντας παράδοση στην καύση ελαιοπυρήνα, ήταν από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξε σοβαρή λεβητοποιία στερεών καυσίμων ενώ, ήδη, οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν προσαρμόσει την εστία καύσης και την φιλοσοφία των λεβήτων ελαιοπυρήνα, σε λέβητα πέλλετ. Οι συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής προμηθεύουν λέβητες για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών και μονοκατοικιών.
Ταυτόχρονα αντιπροσωπεύονται πλέον στη χώρα μας λεβητοποιίες από κάθε γωνιά του πλανήτη.: Τσεχία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Κίνα, Κορέα κ.λπ.
 
Προσοχή στα πέλλετ

Όσον αφορά το τι πρέπει να προσέχει κανείς αγοράζοντας πέλλετ, στελέχη του χώρου επισημαίνουν την ανάγκη αξιολόγησης των εκπομπών ρύπων από τους σχετικούς  καυστήρες, τόσο με την εφαρμογή προτύπων εκπομπής από τους λέβητες, όσο και ποιοτικών ελέγχων στα πέλλετ. Και τούτο διότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας έλεγχος, με αποτέλεσμα να εισάγονται πέλλετ με υγρασία και καυστήρες ιδιαίτερα ρυπογόνοι.
Ποιες είναι οι οδηγίες; Πρώτον να παίρνουν πέλετ από εγγυημένο εργοστάσιο και δεύτερον να παίρνουν δοκιμαστικά μια μικρή ποσότητα, να τη δοκιμάζουν και μετά να κάνουν μαζική αγορά.
 
Τζάκια και σόμπες

Μεγάλη άνθηση γνωρίζουν τα ενεργεικά τζάκια και σόμπες, αλλά και τα συμβατικά παλαιού τύπου, ενώ το εμπόριο ξύλου αναπτύσσεται και οι τιμές αυξάνουν. Στα τζάκια και τις σόμπες ο κύριος όγκος προϊόντων είναι εισαγωγής, από διάφορες χώρες.
 
Λαθροϋλοτομία

Άμεσο επακόλουθο της μεγάλης ζήτησης καυσόξυλων είναι η ανεξέλεγκτη λαθροϋλοτομία που παρατηρείται πλέον σε όλη τη χώρα. «Τα αλυσοπρίονα έχουν πάρει φωτιά» όπως σχολιάζει παράγοντας του χώρου, ο οποίος θεωρεί χαρακτηριστικό το γεγονός ότι «οι γυρολόγοι που γυρνάγανε στα χωριά και πουλάγανε CD, τώρα πουλάνε αλυσοπρίονα».
Το φαινόμενο αφορά περιαστικά και άλλα δάση, αλλά και ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες που «μετράνε θύματα». Οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν πως το φαινόμενο θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί βλέπουν πλέον την παράνομη ξύλευση ως ένα ευκαιριακό επάγγελμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το 2011 κατασχέθηκαν 6.644 τόνοι παράνομα υλοτομημένης ξυλείας σε ολόκληρη την επικράτεια. Φέτος και με δεδομένο ότι το φαινόμενο θα ενταθεί σε σχέση με πέρυσι, οι περιπολίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αυξηθεί.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας προχθές σε επίκαιρη ερώτηση της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή, γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποσταλεί στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τους Γενικούς Διευθυντές Δασών η σχετική εγκύκλιος, με την οποία ζητείται να ενταθούν οι έλεγχοι για παράνομες υλοτομίες και διακινήσεις δασικών προϊόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει στενή συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών με την Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, ενώ ενισχύονται και οι περιπολίες στα δάση με τη συμμετοχή και εθελοντικών ομάδων.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνεται η τροποποίηση της ισχύουσας Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος πρόληψης λαθροϋλοτομιών μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου του 2012. Ο κ Καλαφάτης κατέστησε σαφές ότι όλες οι καταγγελίες για φαινόμενα καταστροφής των ελληνικών δασών θα διερευνώνται διεξοδικά, καθώς η προστασία των δασών από την αποψίλωση αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΥΠΕΚΑ, αλλά και του ίδιου προσωπικά.
 
Έλλειψη ξύλων

Όπως σημειώνουν πάντως, μιλώντας στο energypress, παράγοντες του χώρου, στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει έλλειψη καυσόξυλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα πολλοί ξυλολέβητες (καίνε καυσόξυλα σε κεντρικές θερμάνσεις), ενώ με την έλευση του χειμώνα η υλοτομία σταματάει και συνεπώς δεν θα υπάρχουν ξύλα και να ανέβει η τιμή τους.
Εν τω μεταξύ, αλλαγές στη διανομή των καυσόξυλων φέρνει ο νέος Αγορανομικός Κώδικας ο οποίος τέθηκε υπό διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται η διακίνηση θα γίνεται υποχρεωτικά ανά μονάδα όγκου (κυβικό μέτρο) αντί για βάρος (κιλά, τόνοι). Η αλλαγή αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι επιτήδειοι έμποροι… βρέχουν τα ξύλα πριν τα πουλήσουν.

http://www.energypress.gr/news/Hrysos-heimwnas-gia-sompes-tzakia-pellet-kai-kaysoxyla

No comments: