Monday 17 September 2012

Αλ. Τσίπρας: Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή πολιτική

«Η χώρα και η κοινωνία βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστια καταστροφή. Ήδη ένα μεγάλο τμήμα τους ζει σε συνθήκες αναξιοπρέπειας και χρεοκοπίας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου το βράδυ του Σαββάτου. «Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε την καταστροφή, να οργανώσουμε την ανατροπή» δήλωσε ο κ. Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη μια νέας εθνικής στρατηγικής και αποκάλεσε τους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, "τριανδρία της χρεοκοπίας του λαού και του τόπου". Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση» και τόνισε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει το μνημόνιο.
Στα θέματα που αφορούν την ενεργειακή πολιτική της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε τα εξής:
 
Ορυκτός Πλούτος

«Στοχεύουμε να προσθέσουμε πόρους, από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων και τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου που θα διαχειρίζεται τα έσοδα: του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης:
Είναι προτεραιότητα μας η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου με όρους δημόσιου συμφέροντος. Η ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ. Καθώς και η αναβάθμιση του ΙΓΜΕ, που το διέλυσε το Μνημόνιο.
Στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, σκοπεύουμε να μεταφέρουμε όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Οι πόροι αυτοί θα καλύπτουν, κατά προτεραιότητα, μελλοντικές ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση εστιάζει τις εξειδικευμένες κατευθύνσεις του, σε πέντε πόλους παραγωγής και ανάπτυξης.
Τα οποία, στη δική μας θεώρηση, συγκροτούν αντίστοιχα παραγωγικά συμπλέγματα:
Το αγροτοδιατροφικό, το τουριστικό, το ενεργειακό, το σύμπλεγμα βιομηχανίας, περιβαλλοντικών τεχνολογιών και έρευνας, καθώς επίσης και το κατασκευαστικό σύμπλεγμα.
1. Το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα. Μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό συνολικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της υπαίθρου και της περιφέρειας.
Γι΄αυτό, στόχος μας είναι η επέκταση και η ποιοτική αναβάθμισή της αγροτικής παραγωγής.
Με την ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών και κτηνοτροφιών, αλλά και όλου του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος.
Θα υποστηρίξουμε τη βιώσιμη συνεργασία ιδιωτικών αγροτικών επιχειρήσεων με μεταποιητικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Όπως και τη δημιουργία εμπορικών δικτύων, εσωτερικών ή διεθνών, με τη συνεργασία ανάμεσα στους παραγωγούς.
Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα διασφαλίζουν τη συνέχεια και τη σταθερότητα της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας.
Όλοι οι έλληνες παραγωγοί γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορούν να καλλιεργήσουν και σε ποια προϊόντα υπερτερεί η περιοχή τους.
Εκείνο που τους λείπει, όμως, είναι η εξειδικευμένη υποστήριξη. Αν και είναι χιλιάδες οι άνεργοι γεωτεχνικοί. Και εγκληματική η υποβάθμιση της αγροτικής έρευνας.
Προωθούμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα υποστήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα, που θα διασφαλίζει τη διατροφική επάρκειά του πληθυσμού της χώρας μας, την περίοδο που έρχεται και που θα είναι ελλειμματική σε τρόφιμα, τόσο στην Ευρώπη όσο και σ΄ όλον τον κόσμο.
 
Το ενεργειακό σύμπλεγμα. Απορρίπτουμε ρητά το μοντέλο της κατά προτεραιότητα ανάπτυξης ιδιωτικών «βιομηχανικών ΑΠΕ». Όπως, για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Ήλιος». Αυτές οι επενδύσεις δεν συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση. Απλώς απαντούν στην ανάγκη εύκολης και σίγουρης κερδοφορίας μεγάλων ξένων επιχειρηματικών ομίλων.

Η πολιτική μας για τις ΑΠΕ κινείται σε συμμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.
Στηρίζεται στην αρχή ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και ο οικολογικός μετασχηματισμός συνιστούν, πρώτα και πάνω απ' όλα, μια κοινωνική διεργασία και προτεραιότητα.
-Επίσης, καθιστούμε απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο. Για τον σκοπό αυτό, θα ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις που ψηφίστηκαν από τον Απρίλιο και προβλέπουν:
-GPS και σήμανση στα μεταφορικά μέσα.
-Μοριακούς ιχνηθέτες στα καύσιμα.
-Συστήματα εισροών-εκροών.
Ταυτόχρονα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις.
Να συνδεθούν οι ταμειακές μηχανές με τις αντλίες.
Να είναι αυστηρότατες οι ποινές για τους παρανομούντες. Την ελεγκτική ανικανότητα ή και απροθυμία του κράτους, να πάψει να την πληρώνει ο καταναλωτής.
 
Αλλάζουμε το μοντέλο άσκησης ενεργειακής πολιτικής. Προωθούμε τον ενεργειακό σχεδιασμό με εθνικό δημοκρατικό διάλογο. Με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.
- η μετάβαση στη νέα εποχή προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιλογής του βέλτιστου ενεργειακού μείγματος που θα περιλαμβάνει συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές,
- η ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, που αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα γίνει με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος,
- δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί ο λιγνίτης. Θα πρέπει, όμως, να αξιοποιηθεί σχεδιασμένα και με προληπτικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.
- Θέτουμε ως πρωταρχικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής την επάρκεια της χώρας σε ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη της δημόσιας επιχειρηματικότητας στον κλάδο.
- Αντί για τις ιδιωτικοποιήσεις που ανεβάζουν το ενεργειακό κόστος για το δευτερογενή τομέα και τον τελικό καταναλωτή και στερούν το Δημόσιο από μελλοντικά έσοδα, προωθούμε επιχειρηματικές συμπράξεις και αναπτυξιακές κοινοπραξίες με διακρατικές συμφωνίες.
Οι συμφωνίες αυτές θα αξιοποιούν τον εθνικό ενεργειακό πλούτο της χώρας με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Και θα διασφαλίζουν την ενεργειακή της επάρκεια.
4. Το σύμπλεγμα βιομηχανίας, περιβαλλοντικών τεχνολογιών και έρευνας. Εστιάζουμε στις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Βασικοί πυλώνες της πολιτικής μας για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι:
1. Τα δίκτυα συνεργασίας:
Παρέχουμε κίνητρα για τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας ανάμεσα σε μικρές επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα στους τομείς με διεθνές συγκριτικό πλεονέκτημα.
2. Η χρηματοδότηση και η ρύθμιση χρεών:
- Με προσαρμοσμένη πιστοδοτική πολιτική στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων (microfinance). Η χρηματοδότηση θα επικεντρώνεται σε κλάδους που παρουσιάζουν θετικές προοπτικές στις διεθνείς αγορές και προάγουν τον οικολογικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
- Με την άμεση ενεργοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Με τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

http://www.energypress.gr/news/Al.-Tsipras-DETH-:-Oi-theseis-toy-SYRIZA-gia-thn-energeiakh-politikh

No comments: