Thursday 20 September 2012

Βουλγαρία: Στα δικαστήρια ΡΑΕ - εταιρίες για την έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ

Την απόφασή τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν και επίσημα οι ενώσεις  ΑΠΕ της χώρας, με αφορμή την αιφνιδιαστική απόφαση της Αρχής να επιβάλει έκτακτα τέλη στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών.

Οι επενδυτές κάνουν λόγο για παράνομα τέλη τα οποία θα προκαλέσουν τεράστιο πλήγμα στον κλάδο. Όπως αναφέρουν, οι περικοπές αυτές παραβιάζουν βασικές νομικές ρυθμίσεις καθώς η Αρχή δεν έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το ζήτημα ενώ παράλληλα οι εταιρίες οι οποίες πλήττονται δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση.
Κατηγορούν μάλιστα την Αρχή για κατάχρηση της θέσης της και παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.
Όπως ανακοινώθηκε εκ μέρους της βουλγαρικής ένωσης Αιολικής Ενέργειας, την επομένη εβδομάδα θα κατατεθεί στη βουλγαρική δικαιοσύνη προσφυγή κατά της αρχής ενώ ξεχωριστή καταγγελία – γνωστοποίηση  ετοιμάζεται και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Οι μειώσεις

Σύμφωνα με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Βουλγαρίας, τα φωτοβολταϊκά που ολοκληρώθηκαν έως τις 30 Ιουνίου του 2012 θα δεχθούν μείωση κατά 40% στις εγγυημένες τιμές πώλησης του ρεύματος ενώ για τα φ/β που ολοκληρώθηκαν πριν τις 31 Δεκεμβρίου του 2011 η μείωση είναι 20%.

Τα τιμολόγια για τα έργα αιολικής ενέργειας μειώνονται κατά 10%.

http://www.energypress.gr/news/Boylgaria:-Sta-dikasthria-RAE-etairies-gia-thn-ektakth-eisfora-stis-APE

No comments: