Wednesday 19 September 2012

Ιράν: αναπτύσσει ΑΠΕ με αντάλλαγμα πυρηνικά

Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στρέφεται το Ιράν προκειμένου να πείσει τη Δύση για τον ειρηνικό προσανατολισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
Στόχος της κυβέρνησης του Ιράν είναι η παραγωγή ισχύος 5000 Μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά ως το 2015, ενώ το Μάιο ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εξασφάλισε 620 εκατ. δολάρια για το πρόγραμμα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα.
Το Ιράν έχει αιολικό δυναμικό τέτοιο που επιτρέπει την κατασκευή έργων ισχύος 20.000 Μεγαβάτ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Renewable Energy Research.

Από αυτό το δυναμικό παράχθηκαν 200 Γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το 2010.
Πρόβλημα για τους τοπικούς κατασκευαστές αποτελεί η πρόσβαση σε τεχνολογίες και εξοπλισμό εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανταλλάξει την απόσυρση των κυρώσεων με την προμήθεια αιολικής τεχνολογίας στο Ιράν.

—Διαβουλεύσεις

Ενώ συμβαίνουν αυτά, οι υπουργοί Εξωτερικών των «Έξι» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Άστον για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κατόπιν της συνάντησης της Άστον με τον ανώτατο Ιρανό διαπραγματευτή Τζαλίλι στην Κωνσταντινούπολη.
Η Δύση εκφράζει ανησυχίες ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμά της είναι για ειρηνικούς σκοπούς.
Από τον Απρίλιο σε τρεις γύρους συνομιλιών έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος, ωστόσο καμία πλευρά δεν επιθυμεί διακοπή των διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζεται πως το Μάιο δύο πολιτικοί από το κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας πρότειναν στο Ιράν να εγκαταλείψει τα σχέδια ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας και να επενδύσει στις άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως νέα στρατηγική για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα και τη Δύση (διαβάστε το άρθρο στο econews).

http://www.econews.gr/2012/09/19/iran-ape-pyrhnika-eu/

No comments: