Wednesday 19 September 2012

Ρεκόρ όλων των εποχών Ιούνιος και Ιούλιος για τα φωτοβολταικά στην Ελλάδα !

Ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψε τον Ιούνιο στην Ελλάδα η εγκατεστημένη ισχύς των νέων φωτοβολταικών συστημάτων, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στατιστικά από ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Μέσα σε ένα μόνο μήνα λειτούργησαν στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά 123 συνολικά νέα μεγαβάτ έναντι μόλις 35 νέων μεγαβάτ του Ιουνίου του 2011, δηλαδή 251% περισσότερα !
Πρόκειται φυσικά στην πλειοψηφία τους για παλαιά έργα, τόσο μικρά όπως 100άρια, αγροτικά και οικιακά όσο και μεγαλύτερα, με εξασφαλισμένη από το παρελθόν χρηματοδότηση και τα οποία είχαν πλέον ωριμάσει, και επομένως ξεπεράσει τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας.
Τα στατιστικά δίνουν ως δεύτερο καλύτερο μήνα όλων των εποχών, τον Ιούλιο με 105 νέα μεγαβάτ, ενώ για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία, ώστε να φανεί αν και σε ποιο βαθμό, η τάση συνεχίστηκε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούλιο, και μόνο στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ακριβώς επειδή έληγε το 18μηνο περιθώριο που έχουν οι επενδυτές για να υλοποιήσουν το έργο τους (31/7), ενεργοποιήθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΗ, γύρω στα 930 μικρά έργα (παλαιές εξαιρέσεις, 100άρια, αγροτικά και οικιακά), συνολικής ισχύος 90 MW.
Ακριβή εικόνα για το πόσοι από τους επενδυτές για τους οποίους έληξε στο τέλος Ιουλίου το 18μηνο, πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους δεν υπάρχει. Σύμφωνα ωστόσο με κάποιες εκτιμήσεις, ήταν περίπου οι μισοί.
Σε κάθε περίπτωση, και παρά τα δυσμενή μέτρα που έχουν ανακοινωθεί τους τελευταίους μήνες (πάγωμα νέων αδειών, μείωση στις ταρίφες, κορεσμένο δίκτυο η Πελοπόννησος, κ.ά), οι άνθρωποι του χώρου διατηρούν την εκτίμησή τους ότι η χρονιά θα κλείσει με γύρω στα 1.000 συνολικά MW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταικών, ίσως και λίγο παραπάνω.
 
Μεγάλο ερωτηματικό το 2013

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει το 2013. Τα μηνύματα δεν είναι καλά, και οι πληροφορίες μιλούν για ακυρώσεις έργων και παραγγελιών. Το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί μετά το μπαράζ τόσο των μέτρων που ανακοινώθηκαν (πάγωμα νέων αδειών, μεγάλη μείωση στις ταρίφες, κορεσμένο δίκτυο η Πελοπόννησος), όσο και αυτών που έρχονται (έκτακτη εισφορά επί του τζίρου στα έργα ΑΠΕ). Εννοείται ότι για να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης και το 2013, ο ΛΑΓΗΕ χρειάζεται έσοδα. Τα κεφάλαια ωστόσο μπορούν να βρεθούν, όπως εξηγούν στελέχη του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταικών (ΣΕΦ), χωρίς να επιβληθεί έκτακτη εισφορά, αλλά από μια σειρά ισοδύναμα μέτρα. Συγκεκριμένα :
- Να πληρώνονται με τις εκάστοτε ταρίφες οι παραγωγοί μόνο όμως για το 80%-90% της παραγόμενης από φωτοβολταικά ενέργειας και το υπόλοιπο 10%-20% να τους καταβάλλεται στην τρέχουσα χονδρική τιμή (Οριακή Τιμή Συστήματος).
-Να μειωθεί το 18μηνο "κλείδωμα" της ταρίφας σε 6-12 μήνες.
-Και να καταβάλλεται πλέον εγγύηση για όλα τις τεχνολογίες ΑΠΕ με αναδρομική ισχύ ώστε να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος που είναι δεσμευμένος σήμερα από έργα που δεν θα γίνουν ποτέ.
 
Στα 500 έφτασαν τα αγροτικά...

Πάντα στο μέτωπο των φωτοβολταικών, ένα άλλο προβληματικό σημείο παραμένει αυτό των αγροτών. Από τους 5.500 που είχαν πάρει προσφορές σύνδεσης από τη ΔΕΗ, σήμερα λειτουργούν γύρω στα 500 έργα, δηλαδή το 10%. Το ποσοστό παραμένει μικρό σε σχέση με το αρχικό νούμερο, ωστόσο τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί, (γύρω στο Μάρτιο ήταν ακόμη 200-300). Το βασικό όμως αυτή τη στιγμή πρόβλημα, αφορά την εμπλοκή με την ΑΤΕ Leasing.
Οπως έχει γράψει το "Energypress", πολλοί από τους 640 αγρότες που έχουν πάρει εγκρίσεις δανείων από την ΑΤΕ Leasing, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τα έργα τους να μην κατασκευαστούν ποτέ, μετά από την πώληση της Αγροτικής στην τράπεζα Πειραιώς.
Και αυτό καθώς η ΑΤΕ Leasing, που έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει τα μισά και πλέον από τα 1.200 περίπου συνολικά αγροτικά φωτοβολταικά, μετά την εξαγορά της μητρικής της από την Πειραιώς, τίθεται σε εκκαθάριση, χωρίς να έχει γίνει μέχρι σήμερα σαφές το τι θα γίνει με τα δάνεια που ενέκρινε. Με απλά λόγια οι χρηματοδοτήσεις έχουν μπλοκάρει.
Σαν συνέπεια πολλοί από τους κατασκευαστές που ανέλαβαν εκείνοι το κόστος εξαιτίας της αδυναμίας των αγροτών να πληρώσουν τις δαπάνες σύνδεσης με τη ΔΕΗ και να καταβάλλουν εγγυητικές επιστολές, κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους. To ίδιο επίσης ισχύει για όσους από τους αγρότες είχαν καταβάλλει εγγυητικές επιστολές.
Υπενθυμίζουμε ότι από τις 640 περίπου εγκρίσεις δανείων στις οποίες προχώρησε η ΑΤΕ Leasing, οι 500 έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί. Από τα συμβασιοποιημένα αυτά έργα, 300 περίπου αγρότες, έχουν παραγγείλει τον εξοπλισμό, με συνέπεια τα 240 να βρίσκονται στη φάση της κατασκευής.

http://www.energypress.gr/news/Rekor-olwn-twn-epohwn-o-Ioynios-gia-ta-fwtoboltaika

No comments: