Monday 3 September 2012

Τετραμελής συνάντηση σήμερα στο Τουρκμενιστάν για τον αγωγό της Κασπίας

Συνάντηση στο Ασκαμπάντ του Τουρκμενιστάν διεξάγεται σήμερα με τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, του Τουρκμένου υπουργού Πετρελαίου, Κακαγκελντί Αμπτουλάγιεφ και αξιωματούχων από την Ε.Ε. και το Αζερμπαϊτζάν. Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η πιθανή συμμετοχή του Τουρκμενιστάν στα σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μια προοπτική την οποία επιθυμούν διακαώς οι Βρυξέλες.

Ο κ. Γιλντίζ δήλωσε χθες κατά την άφιξή του, ότι οι συζητήσεις θα διαρκέσουν πέντε ημέρες και θα επικεντρωθούν στις ενεργειακές υποδομές και στην κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας και της Ευρώπης σε αέριο. Σήμερα σειρά έχει τετραμερής συζήτηση με τη συμμετοχή των Αζέρων και των Ευρωπαίων εκπροσώπων, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται με ενδιαφέρον.
Σημειώνεται ότι το Τουρκμενιστάν διαθέτει αξιόλογα αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά η μεταφορά τους προς την Δύση προϋποθέτει την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού στην Κασπία. Όπως είναι φυσικό, οι Ρώσοι εναντιώνονται στην προοπτική αυτή και εμποδίζουν το συγκεκριμένο έργο ώστε να προστατεύσουν την θέση τους ως βασικός προμηθευτής της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, οι Βρυξέλες εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριες τους τελευταίους μήνες και αποφασισμένες να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο προκειμένου να προστεθεί το τουρκμενικό αέριο στις ποσότητες που θα εξαχθούν από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ, είχε επισκεφτεί το Αζερμπαϊτζάν και είχε συνομιλίες για το Νότιο Διάδρομο και τον αγωγό Trans Anatolian, αλλά θεωρείται πιθανό ότι σε αυτές συμπεριλήφθηκε και το ζήτημα του αγωγού της Κασπίας. Αν ήταν δυνατή η υλοποίηση του συγκεκριμένου αγωγού, τότε οι επιπλέον ποσότητες αερίου θα ενίσχυαν σημαντικά τις εμπορικές προοπτικές τόσο του αγωγού Trans Anatolian της Τουρκίας, όσο και του αγωγού που θα επιλεγεί για την υπόλοιπη διαδρομή μέχρι την Ευρώπη, δηλαδή του Nabucco ή του TAP.
Τέλος, αναφέρουμε ότι στο σχέδιο του αγωγού της Κασπίας υπάρχει και ένα σενάριο που θέλει προσθήκη και των κοιτασμάτων του Καζακστάν, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις προοπτικές εξαγωγής αερίου από την εν λόγω περιοχή.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61344

No comments: