Tuesday 4 September 2012

Ένας τελικά ο ανάδοχος για τα σεισμικά σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη

Μία εταιρία τελικά και όχι δύο θα αναλάβει τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και νότια Κρήτη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του energia, από τις τέσσερις εταιρίες που προκρίθηκαν και με τις οποίες έγιναν οι διαπραγματεύσεις από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ, έχει επιλεγεί ένας ανάδοχος, ο οποίος θα ανακοινωθεί επίσημα εντός της εβδομάδας.
Ενώ αρχικά οι σκέψεις ήταν να υπάρξουν δύο ανάδοχοι που να πληρούν τα κριτήρια, τελικά επικράτησε η απόφαση για έναν μόνο, με στόχο να τρέξουν οι έρευνες με πιο γρήγορους ρυθμούς και να υπάρχει ενιαία εικόνα. Εκτιμάται ότι σε ένα οκτάμηνο θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα της δυναμικότητας των συγκεκριμένων περιοχών, ενώ σε λιγότερο από δύο χρόνια θα έχει δοθεί και η πλήρης ερμηνεία.

Οι οκτώ εταιρίες που κατέθεσαν αρχικά προσφορές στο διαγωνισμό ήταν οι, TGS-Nopec Geophysical Co. ASA, Dolphin Geophysical, ION Geophysical, Spec Partners Ltd, CGGveritas, Petroleum Geo-Services (PGS), Spectrum Geo Ltd, Fugro Multiclient Services AS.
Προκρίθηκαν οι τέσσερις, ήτοι, οι, TGS, PGS, Spectrum και ION και από αυτές έχει επιλεγεί ήδη ένας ανάδοχος. Μετά την επίσημη ανακοίνωση του θα υπογραφεί και η σχετική σύμβαση.
Αμέσως μετά μια δεύτερη επιτροπή του ΥΠΕΚΑ, στην οποία συμμετέχουν πολλά μέλη της πρώτης επιτροπής που έκανε την αξιολόγηση των προσφορών για τα σεισμικά, θα αναλάβει το έργο αξιολόγησης των προσφορών για τη διαδικασία του open door και την ανάθεση των ερευνών στο Κατάκoλο, τον Πατραϊκό Κόλπο και τα Ιωάννινα. Σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να καταθέσει το πόρισμα της σε ένα εξάμηνο, δηλαδή, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Η επιτροπή αυτή θα κληθεί να λειτουργήσει με διαφορετική δραστηριότητα, άλλα κριτήρια και διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο, καθώς πολλά από τα μέλη της κομίζουν την εμπειρία της πρώτης επιτροπής εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως παρακαταθήκη για το νέο τους έργο.
Να υπενθυμίσουμε ότι για τη διαδικασία του open door προσφορές κατέθεσαν, για την περιοχή των Ιωαννίνων οι εταιρίες, ΕΛ.ΠΕ.-Edison International SPA-Melrose Resources, Energean Oil & Gas-Petra Petroleum-Schlumberger, Arctic Hunter Energy-KO Enterprises και Chariot Oil-Gas Ltd.
Για το Κατάκολο, οι, Energean Oil & Gas-Troian Oil-Schlumberger και Greek Oil Energy Ventures Ltd.

Και για τον Πατραϊκό Κόλπο οι, Energean Oil & Gas-Troian Oil-Schlumberger και ΕΛ.ΠΕ.-Edison International SPA-Melrose Resources.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61357

No comments: