Wednesday 12 September 2012

Με προοπτικές και μέλλον η αιολική ενέργεια στην Ρουμανία

Λαμπρό είναι το μέλλον της  αιολικής ενέργειας στην Ρουμανία σύμφωνα με την μελέτη της TPA Horwath, η οποία αναφέρει ότι ναι μεν ο κλάδος της αιολικής ενέργειας αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο, εκτιμά ωστόσο ότι η Ευρώπη αναπτύσσει πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με τις άλλες ηπείρους. Αξιοσημείωτο είναι ότι η θέση της Ρουμανίας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια βελτιώθηκε, και από την 12η θέση ανέβηκε στην 10η.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων στην Ρουμανία είναι σχετικά μικρή και μέχρι τον Απρίλιο 2012 δεν ξεπερνούσαν τα 1.140 MW (συγκριτικά της Γερμανίας φτάνει τα 29.060 MW).  Παρά ταύτα τον περασμένο χρόνο η Ρουμανία βρέθηκε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές νέων έργων για την παραγωγή ενέργειας, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 520 MW. Η κίνηση αυτή κατέταξε την χώρα στην 7η θέση, δίπλα στην Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Σουηδία.

Πάντως, σύμφωνα με την TPA Horwath, παρά την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ρουμανία στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, χρειάζεται ακόμα σημαντική δουλειά για να πιάσει τους προγραμματικούς στόχους της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής για την Ενέργεια και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τα σχέδια και των δύο οργανισμών προβλέπουν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από αιολική ενέργεια θα φτάσει τα 1,850 MW μέχρι το 2012.

http://www.greenbusiness.gr/21447/%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CE%B7-%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CE%AD/

No comments: