Monday 10 September 2012

Φωτοβολταϊκά: Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στις πληρωμές

Το ζήτημα «της μεγάλης καθυστέρησης της αποπληρωμής των τιμολογίων πώλησης από φ/β» έφερε στη Βουλή μέσω της ερώτησης που κατέθεσε στον υπουργό ΠΕΚΑ, Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης.
Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής σημειώνει ότι «Μία από τις αρμοδιότητες της «ΛΑΓΗΕ ΑΕ» είναι η σύναψη συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του Ν. 3468/2006 που παράγονται από εγκαταστάσεις ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ εφόσον οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται στο σύστημα είτε απευθείας είτε μέσω του Δικτύου, και καταβάλλει τις πληρωμές που προβλέπονται στις συμβάσεις αυτές».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής «μετά από επικοινωνία και διαμαρτυρία των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, έχει επισημανθεί ότι οι αρμόδιες διαχειριστικές αρχές καθυστερούν στην αποπληρωμή των οικονομικών τους υποχρεώσεων για χρονικό διάστημα που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνάει τους 3 μήνες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να επιβαρύνονται οικονομικά λόγω του γεγονότος ότι οι ίδιοι καταβάλουν όλες τους τις οικονομικές υποχρεώσεις (απόδοση ΦΠΑ) απέναντι στο κράτος.

Επιπλέον, για την υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης, πολλοί ή σχεδόν όλοι οι επενδυτές προχώρησαν σε τραπεζικό δανεισμό που σήμερα παρουσιάζει καθυστέρηση πληρωμών».
Επειδή το ζήτημα της εξόφλησης των χρεών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφενός για τη ρευστότητα της αγοράς και αφετέρου γιατί τίθεται το ζήτημα της αξιοπιστίας των συνεπών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από τον Υπουργό να του γνωστοποιήσει των προθέσεων της Κυβέρνησης προκειμένου να εξομαλυνθεί η άμεση αποπληρωμή των τιμολογίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

http://www.econews.gr/2012/09/10/fwtovoltaika-erwtisi-lefteris-avgenakis/

No comments: