Monday 24 September 2012

Ανεμογεννήτρια άμεσης ώθησης “μεταμορφώνει” την αιολική ενέργεια

Νέες ανεμογεννήτριες “άμεσης ώθησης” (direct drive) που εκμεταλλεύονται την ενέργεια του ανέμου στο εξωτερικό πλαίσιο ή χείλος του συστήματος αντί για το σύστημα μετάδοσης κίνησης θεωρούνται ιδανικές για μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Η ανεμογεννήτρια Keuka Rim Drive μοιάζει με διασταύρωση ρόδας ποδηλάτου και χάρτινου ανεμόμυλου και οι σχεδιαστές της υποστηρίζουν πως μπορεί να φέρει επανάσταση στον κλάδο και ειδικά στα υπεράκτια αιολικά.

Η Keuka έχει ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή ενός πρωτοτύπου ισχύος 100 Κιλοβάτ και οι μηχανικοί της εργάζονται σε ένα σύστημα 12,5 Μεγαβάτ με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιανουάριο του 2013.

Ο διευθυντής της Keuka Energy, Χέρμπερτ Γουίλιαμς, εκτιμά ότι η τεχνολογία της εταιρείας του θα συμβάλλει στην επίλυση ορισμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αιολική ενέργεια και συγκεκριμένα αυτά της επεκτασιμότητας και του κόστους.
Όπως δηλώνει ο Γουίλιαμς, “οι συμβατικές ανεμογεννήτριες είναι πολύ μικρές και πολύ ακριβές για να κάνουν τη διαφορά. Γιατί να μην κατασκευάσουμε μια ανεμογεννήτρια ισχύος 100 Μεγαβάτ ή ακόμα και 600 Μεγαβάτ ικανή να αντικαταστήσει ένα εργοστάσιο άνθρακα; Υπάρχει άφθονη ενέργεια και χώρος στον ωκεανό για μεγάλα συστήματα. Εκεί βρίσκεται το μέλλον της αιολικής ενέργειας”.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως η ανεμογεννήτρια Keuka Rim Drive Turbine θα είναι 30% φθηνότερη από τις συμβατικές στο μακροχρόνιο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου του κόστους συντήρησης του κιβωτίου κίνησης, αλλά και του κόστους μεταφοράς.
Οι ελαφριές έλικες από υαλόνημα (fiberglass) μεταφέρονται ευκολότερα και φθηνότερα από τις συμβατικές, ενώ η εγκατάσταση των συστημάτων αυτών είναι πολύ ταχύτερη, με διάρκεια μικρότερη από μια εβδομάδα.

http://www.econews.gr/2012/09/24/anemogennitries-keuka-rim-drive/

No comments: