Thursday 20 September 2012

Σε Κοπελούζο η δεύτερη άδεια για υπεράκτιο αιολικό, στη Θράκη

Το πράσινο φως της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας πήρε σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress και δεύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Πρόκειται για το  έργο της Θρακικής Αιολικής Α.Ε. με προβλεπόμενη ισχύ 216MW στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και το οποίο ανήκει στο όμιλο Κοπελούζου.
Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο, είχε δοθεί η πρώτη άδεια για το υπεράκτιο αιολικό βορειοανατολικά της Λήμνου ισχύος 498,15MW της City Electric, θυγατρικής της RF Energy των Γ.Φειδάκη – Β.Ρέστη. Εκτός των δύο αδειοδοτημένων πλέον έργων, το ενδιαφέρον της αγοράς για τα θαλάσσια αιολικά, τουλάχιστον σε επίπεδο αιτήσεων, είναι μεγάλο. Ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων τα έργα που θέλουν να αναπτύξουν αρκετές εταιρείες στην περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Οθωνών, στο Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια και τον Ευβοϊκό. Ειδικότερα αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για πάρκα, στο Θρακικό Πέλαγος και τον Ευβοϊκό Κόλπο, από την Jasper Αιολική επίσης για δύο πάρκα, ισχύος 220 MW και 275 MW βόρεια της Κέρκυρας και κοντά στους Οθωνούς, από τη Venergia Ενεργειακή Α.Ε. για 96 MW στη θαλάσσια περιοχή των Διαπόντιων Νήσων, καθώς και από την εταιρία Νησιώτικος Άνεμος Α.Ε. για 350 MW στο Β.Δ. τμήμα της Κω. Προτάσεις για πάρκα υπάρχουν επίσης από την Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος, την Argow Aiolos (EDF) και την ΕΝΤΕΚΑ.

Συνολικά στα αρχεία της ΡΑΕ βρίσκονται 28 αιτήσεις για offshore αιολικά με συνολική ισχύ που κυμαίνεται στα 3 – 4GW και οι οποίες έχουν ξεκινήσει να αξιολογούνται από τις αρχές του έτους, με χρονολογική σειρά.

 Προκειμένου δε η ΡΑΕ να προχωρήσει στην αξιολόγηση των αιτήσεων κατάρτισε από κοινού με το ΚΑΠΕ οδηγό αξιολόγησης παρόμοιων έργων λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως το βάθος ο τρόπος θεμελίωσης, το κόστος κλπ. Επίσης ζητήθηκε από τους επενδυτές να επικαιροποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία των φακέλων τους, προκειμένου να προχωρήσει και το τελευταίο στάδιο αυτό της αξιολόγησης και της χορήγησης άδειας παραγωγής.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων για τα υπεράκτια αιολικά είχε προσωρινά αφαιρεθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με το νόμο 3851, το καλοκαίρι του 2010. Με τον τότε νόμο, το δημόσιο φιλοδοξούσε να ακολουθήσει το γαλλικό μοντέλο των διαγωνισμών, γεγονός που είχε τότε προκαλέσει τη σύσσωμη αντίδραση του κλάδου. Στο τέλος του 2011 ωστόσο και ενώ επί της ουσίας το εγχείρημα Μπιρμπίλη αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, η διαδικασία επέστρεψε στη ΡΑΕ, η οποία με τη σειρά της έχει ήδη εκδώσει δύο άδειες παραγωγής, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται και θα ακολουθήσουν και άλλες.

http://www.energypress.gr/news/Se-Kopeloyzo-h-deyterh-adeia-gia-yperaktio-aioliko-sth-THrakh

No comments: