Saturday 15 September 2012

Καύσιμα και ρεύμα αύξησαν τον πληθωρισμό τον Αύγουστο

Ανοδικά κινήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,7% από 1,3% τον Ιούλιο. Παρά τις περικοπές των εισοδημάτων αλλά και τον δραστικό περιορισμό της ζήτησης η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς», σημαντικές ανατιμήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή η άνοδος του γενικού δείκτη τον Αύγουστο προήλθε από τις αυξήσεις:
n Κατά 0,4% στα είδη διατροφής, λόγω της αύξησης κυρίως στις τιμές των νωπών ψαριών και των νωπών λαχανικών. Ωστόσο μέρος της αύξησης αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα νωπά φρούτα.
 
n Κατά 0,3% στη στέγαση, λόγω κυρίως των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που όμως περιορίστηκε λόγω της μείωσης των ενοικίων των κατοικιών.
n Κατά 2,2% στο κόστος μεταφορών, λόγω της αύξησης κυρίως των τιμών των καυσίμων (βενζίνης).
n Κατά 0,2% στο κόστος σε ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια, κυρίως εξαιτίας των τιμών του φαγητού εκτός οικίας.
 
Στο ίδια διάστημα μειώσεις σημειώθηκαν κατά 15,7% λόγω των θερινών εκπτώσεων σε είδη ένδυσης και υπόδησης και για τον ίδιο λόγο σε διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (2,8%) και κατά 0,8% σε είδη ταξιδιού και λοιπά προσωπικά είδη. Μείωση σημειώθηκε και στην κατηγορία αλκοολούχων ποτών και καπνού κατά 0,7%, ως απόρροια της μείωσης των τιμών των τσιγάρων.
 
(από την εφημερίδα "Τα Νέα")
 
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61704

No comments: