Sunday 16 September 2012

Καμία αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων δεν θα επιφέρει η ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα και η μείωση του φόρου μεταβίβασης



Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους κατοχής στα ακίνητα με την επερχόμενη ενοποίηση των φόρων κατοχής δηλαδή του ΕΕΤΗΔΕ και του ΦΑΠ και από την άλλη μεριά σχεδιάζει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές του φόρου μεταβίβασης ώστε να δοθεί τόνωση στις πωλήσεις των ακινήτων.

Η πραγματικότητα είναι ότι η αύξηση των πωλήσεων θα είναι μόνο στα ακίνητα μικρής επιφάνειας και σε περιοχές με χαμηλή εμπορική αξία ανά επιφάνεια και αυτό διότι πλέον ο κόσμος ενδιαφέρεται αρκετά για το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει στην εφορία για φόρους κατοχής αν και εφόσον αγοραστεί το ακίνητο.
Έτσι με τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί από κάποιες εφημερίδες, τα μόνα ακίνητα που έχει νόημα να αγοράσει κάποιος είναι ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 100000 ευρώ και πολύ λιγότερο ακίνητα αντικειμενικής αξίας 200000.
Επίσης επειδή ακούγεται ότι τελικώς οι αντικειμενικές τιμές θα εξισωθούν με τις εμπορικές, μπορείτε να καταλάβετε πλέον ότι και ακίνητο 150000 ευρώ μπορεί να φτάσει πάνω από τα 200000 ευρώ. Συνήθως σε ορισμένες περιοχές εντός ΑΠΑΑ κυρίως στο κέντρο της Αθήνας η εμπορική αξία είναι κατά 30% ποιο μεγάλη της αντικειμενικής.

Πέραν από αυτά, χρήματα για αγορές ακινήτων δεν υπάρχουν πλέον, ή αν υπάρχουν είναι καλά φυλαγμένα σε τραπεζικές καταθέσεις για να μπορέσει ο κόσμος να πληρώσει τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις του και τις ανάγκες του. Μην περιμένει κανένας λοιπόν να τονωθεί η αγορά ακινήτων από την μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης κατά 3-5%.

Δυστυχώς για πολλοστή φορά από το 2009 οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δημιουργεί φρούδες ελπίδες ότι θα μειωθούν οι φόροι. Θα μειώσουν τα βάρη για τα μικρά ακίνητα ενώ κάποιοι άλλοι που μπορεί να έχουν μεσαίες περιουσίες που μπορεί να τις έχουν κληρονομήσει θα πληρώσουν τα ίδια με παλιά ή και περισσότερα, μην έχει κανείς την πεποίθηση ότι κάτι θα αλλάξει.
 
Να είναι καλά ο βασιλιάς των χαρατσιών Βενιζέλος που έκανε την καλή αρχή και έπονται και άλλοι να τον διαδεχθούν στην παράδοση που έχει.

No comments: