Monday 10 September 2012

"Λάμπει" η ελληνική πολυεθνική των φωτοβολταϊκών

Όταν μια εταιρεία καταφέρνει να τετραπλασιάσει τα μεγέθη της εν μέσω της χειρότερης συγκυρίας που έχει βιώσει η ελληνική οικονομία, τότε σίγουρα «κινεί» το ενδιαφέρον. Ο λόγος για την εταιρεία φωτοβολταϊκών Neon Energy, η οποία αν και μετρά μόλις λίγα χρόνια ζωής -ιδρύθηκε το 2009- ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αύξηση 400% συγκριτικά με τα περυσινά της μεγέθη: Ο κύκλος εργασιών της Neon Energy Ελλάδος διαμορφώθηκε στα 44,5 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων στα 5,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα ο όμιλος ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 85 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 9,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μόλις πέρυσι η εταιρεία για τη χρήση του 2011 είχε κύκλο εργασιών 15,399 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,004 εκατ. ευρώ.
Η Neon Energy λοιπόν που δραστηριοποιείται στο χώρο των φωτοβολταϊκών, με έμφαση στις οικιακές στέγες, τις επαγγελματικές στέγες και πάρκα, δημιουργήθηκε πριν από περίπου 3 χρόνια και στελεχώθηκε αμέσως από ανθρώπους με εμπειρία στο χώρο του βιομηχανικού αυτοματισμού και των τεχνολογιών ενέργειας και τις εξειδικευμένης τεχνολογικής ανάπτυξης και κατασκευής. Γρήγορα κατάφερε να επωφεληθεί από την ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών και να εδραιωθεί ως μια από τις σημαντικότερες εταιρείες του χώρου, παρέχοντας υπηρεσίες Business Development και EPC Contracting καθώς και Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την πραγματοποίηση έργων. Σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας περιλαμβάνει πάνω από 70 άτομα προσωπικό και στελέχη, ενώ το πανελλαδικό δίκτυο της εταιρείας υποστηρίζεται από 220 συνεργάτες. Υποκαταστήματα της εταιρείας υπάρχουν σε 9 πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Χαλκίδα, Ρόδος, Κως, Λάρισα) ενώ το δίκτυο περιλαμβάνει ακόμη 60 αντιπροσώπους.
Και μπορεί οι ελληνικές δραστηριότητες να αποτέλεσαν την αρχική «μαγιά», ωστόσο σχεδόν ταυτόχρονα, ξεκίνησαν τα σχέδια και για επέκταση στο εξωτερικό. Έτσι σήμερα όμιλος Neon Energy, περιλαμβάνει εκτός από την Neon Energy Greece, τις Neon Energy Germany, Neon Energy Bulgaria, Neon Energy Cyprus και Neon Energy Italy.

Τα αποτελέσματα του διεθνούς ανοίγματος της εταιρείας αποτυπώνονται ανάγλυφα και στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν καθώς οι πωλήσεις των θυγατρικών στο εξωτερικό αντιπροσωπεύουν το 47,6% των συνολικών πωλήσεων, διευρύνοντας τη γεωγραφική διασπορά του τζίρου της εταιρείας. Άλλωστε η απόφαση για την επέκταση της εταιρείας στο εξωτερικό υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να τεθούν ισχυρές βάσεις για μία μακρόχρονη, διεθνή και ισχυρή πορεία.
Σήμερα, η Νeon Εnergy διαθέτει έργα πάνω από 92MWp σε φωτοβολταϊκά πάρκα, 11,9MWp σε επαγγελματικές στέγες και 6,9MWp σε οικιακές στέγες, τα οποία είναι εγκατεστημένα ή σε εξέλιξη.
Στόχοι
Με μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις, η εταιρεία σχεδιάζει και στηρίζει τις επενδυτικές της δαπάνες βασιζόμενη στα υψηλά αποθεματικά της κεφάλαια. Όπως λένε οι άνθρωποι της εταιρείας, η Neon Energy διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς και δυνατής εταιρείας με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Οι ίδιοι τονίζουν ότι στόχος του ομίλου να διατηρήσει την ηγετική του θέση στον κλάδο των ΑΠΕ και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Άλλωστε εκτός από τις πρόσφατες επεκτάσεις σε Γερμανία (το επίσημο launch της εταιρείας έγινε τον Ιούνιο τη φετινή διεθνή έκθεση «INTERSOLAR EUROPE 2012 στο Μόναχο), Βουλγαρία, Κύπρο και Ιταλία, έπεται και συνέχεια. Μέσα στο προσεχές εξάμηνο η Neon Energy σχεδιάζει την επέκτασή της και στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας.
Ως προς τους οικονομικούς στόχους, οι προβλέψεις της εταιρείας για φέτος έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω και για την Ελλάδα ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ με κέρδη 8,65 εκατ. ενώ σε επίπεδο ομίλου ο τζίρος θα φτάσει τα 160 εκατ. με κέρδη 17,9 εκατ. ευρώ.

Χάρης Φλουδόπουλος
(capital.gr, 10/9/2012)

http://www.energypress.gr/news/Lampei-h-ellhnikh-polyethnikh-twn-fwtoboltaikwn

No comments: