Friday 14 September 2012

Γιατί καθυστερεί ο φορέας υδρογονανθράκων

«Προϊόν» διαβούλευσης μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα είναι και η στελέχωση του φορέα υδρογονανθράκων, που καθυστερεί εδώ και επτά μήνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia, για τις επτά θέσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Α.Ε (ΕΔΕΥ) θα διαγκωνισθούν περί τους 50 υποψηφίους, που κατέθεσαν αιτήσεις στο πλαίσιο της επίσημης προκήρυξης-πρόκλησης, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Είχε προηγηθεί η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του φορέα.

Επισήμως, από το ΥΠΕΚΑ, η καθυστέρηση στη στελέχωση του ΕΔΕΥ αποδίδεται στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, καθώς η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν θέλησε να δεσμεύσει την κυβέρνηση που θα αναδείκνυε η κάλπη με μια τέτοια απόφαση. Ωστόσο, η προκήρυξη είχε δημοσιευθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και είχε δοθεί ένας μήνας προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων, συνεπώς, ως τις αρχές Μαρτίου τις είχε στα χέρια του το ΥΠΕΚΑ. Από το Μάρτιο ως το Μάιο μεσολάβησαν δύο ολόκληροι μήνες για τη δυνητική αξιολόγηση τους, οπότε θα μπορούσε να κλείσει η εκκρεμότητα αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, με την ολοκλήρωση των εκλογικών αναμετρήσεων η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επέλεξε να δώσει άμεση προτεραιότητα στην προώθηση των διαγωνισμών για τα σεισμικά και το open door και αμέσως μετά σχεδιάζει να έρθει προς τακτοποίηση κι αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, όπως είναι εύλογο, η στελέχωση του ΕΔΕΥ θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταίρων που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση και δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να επιλεγούν άτομα εκτός της δεξαμενής των υποψηφίων. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις και τις θέσεις των τριών κομμάτων, οι οποίες σε αυτή τη φάση δεν έχουν αποσαφηνισθεί.
Σύμφωνα, πάντως, με την πρόταση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, τρία από τα μέλη του δ.σ. του ΕΔΕΥ θα εκλέγονταν από το υπουργικό συμβούλιο, ήτοι, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη θα ορίζονται με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ.

Η λειτουργία της ΕΔΕΥ κρίνεται ως απαραίτητη προκειμένου να προωθήσει τις διαδικασίες παραχώρησης των παλαιών 15 παραχωρήσεων που επανήλθαν στο δημόσιο και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα πρέπει να ανακοινώνονται ανά εξάμηνο, να δώσει στη δημοσιότητα νέα οικόπεδα προς έρευνα και να αναλάβει τον έλεγχο εκμετάλλευσης του Πρίνου. Κατά συνέπεια η όποια καθυστέρηση στη στελέχωση του πάει πίσω όλες αυτές τις διαδικασίες. Πληροφορίες που προέρχονται από το ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι μετά το άνοιγμα των προσφορών για το open door, που έχει προγραμματισθεί για σήμερα, Παρασκευή, θα ακολουθήσει και αυτό το θέμα, χωρίς, όμως, να υπάρχει επί της ουσίας χρονική δέσμευση για την ολοκλήρωση του.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61672

No comments: