Tuesday 4 September 2012

Ισραήλ: Οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών θα ενημερώσουν σήμερα για την πρόοδο του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Οι αρχηγοί των ισραηλινών υπηρεσιών Πληροφοριών θα παρουσιάσουν σήμερα την ετήσια έκθεσή τους, που θα αφορά κυρίως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στο ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται σε κλίμα νευρικότητας και έντονης φημολογίας, που τροφοδοτείται από τις αδιάκοπες δηλώσεις πολιτικών αξιωματούχων και αναλυτών, για το ενδεχόμενο ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν, με ή χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αρχηγός των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών, ο στρατηγός Αβίβ Κοσάβι, οι αρχηγοί της Μοσάντ Ταμίρ Πάρντο και του Σιν Μπετ Γιοράμ Κοέν, καθώς και οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας Αναλύσεων του υπουργείου Εξωτερικών θα εκθέσουν τα συμπεράσματά τους στον ισραηλινό πρωθυπουργό και τους υπουργούς που μετέχουν στο συμβούλιο ασφαλείας.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες. Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και των στρατιωτικών του πτυχών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz, οι τρεις αρχηγοί θα παρουσιάσουν την εκτίμησή τους για το αν η Τεχεράνη αποφάσισε να αρχίσει τον εμπλουτισμό κατά 90% του ουρανίου, δηλαδή στο αναγκαίο επίπεδο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού θεωρούν ότι ο ανώτατο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση να δώσει το πράσινο φως για την συναρμολόγηση μίας πυρηνικής κεφαλής.

Ως μόνη (ανεπισήμως) πυρηνική δύναμη της περιοχής, το Ισραήλ θεωρεί ότι η ύπαρξή του θα απειληθεί εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61364

No comments: