Friday 21 September 2012

Στη βουλή τα "παγωμένα" φωτοβολταϊκά της «Παγκρήτια Ανανεώσιμες»

Το αίτημα της «Παγκρήτια Ανανεώσιμες» να μην ανασταλεί η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 100 MW την οποία έχει δρομολογήσει αλλά, λόγω των τελευταίων μέτρων, δεν μπορεί να λάβει άδεια υλοποίησης μεταβίβασε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μέσω της Αναφοράς που κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Ειδικότερα στην Αναφορά του ο Βουλευτής τονίζει ότι: «Τον Μάρτιο του 2012 κατατέθηκε ο φάκελος της επένδυσης στη ΡΑΕ και ενώ μόνο θετικά σχόλια και υποσχέσεις στήριξης είχαν διατυπωθεί από τους αρμόδιους για την ενέργεια φορείς της χώρας μας, και ενώ αναμενόταν η έκδοση άδειας παραγωγής και είχαν ξεκινήσει σοβαρές συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο και είχε εκφραστεί ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του έργου από πολλές πηγές στον ευρωπαϊκό χώρο, δημοσιεύτηκε η απόφαση του Υφυπουργού Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) που ανέστειλε την αξιολόγηση υποβληθέντων αιτημάτων προς τη ΡΑΕ για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, επικαλούμενη ουσιαστικά το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς με αποτέλεσμα την αδυναμία ορθολογικής διαχείρισης του τέλους της ΑΠΕ».

Επειδή, κατά τον κ. Αυγενάκη η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 100MW αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Κρήτη, ενώ παράλληλα περιλαμβάνεται και «η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό της χώρας» ζήτησε από τον Υπουργό να προβεί σε άμεση εξαίρεση της πρότασης της «Παγκρήτια Ανανεώσιμες» και να μεσολαβήσει για ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης της εν λόγω επένδυσης από την ΡΑΕ.

http://www.energypress.gr/news/Sth-boylh-ta-pagwmena-fwtoboltaika-ths-Pagkrhtia-Ananewsimes

No comments: