Wednesday 5 September 2012

Μεγαλώνει η τρύπα του ΛΑΓΗΕ, αυξάνουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές

Μεγαλώνουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ. Τον Ιούλιο οι επενδυτές πληρώθηκαν για τα τιμολόγια του Μαρτίου, αλλά οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πληρωμή των τιμολογίων του Απριλίου όχι νωρίτερα από τα μέσα… Οκτωβρίου.
Ο ΛΑΓΗΕ έχει περιέλθει σε αδυναμία,  όχι μόνον  γιατί έχει ταμειακή ασφυξία (έλλειψη ρευστότητας) αλλά και διότι μεγαλώνει αντί να κλείνει η «τρύπα», δηλαδή το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Οι φορείς της αγοράς είναι ανήσυχοι καθώς οι υποχρεώσεις των παραγωγών τρέχουν.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ έχει δεσμευθεί ότι με τα μέτρα που έλαβε (και θα λάβει), θα «μπούν» στον ΛΑΓΗΕ 600 εκατ. ευρώ. Τα 300 εκατ. από την διάθεση δικαιωμάτων ρύπων (νούμερο που ήδη αμφισβητείται με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στα σχετικά διεθνή χρηματιστήρια) και τα υπόλοιπα 300 εκατ. από μεταφορά μέρους των πόρων του τέλους ΕΡΤ (περίπου 70 εκατ. ευρώ) και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις του υπουργείου.  Ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις; Κυρίως η επερχόμενη έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των ΑΠΕ που έχει ήδη αποφασιστεί και θα «περάσει» από τη Βουλή με τροπολογίες που θα κατατεθούν στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο, εντός των επόμενων ημερών.
Για το θέμα χθες έγινε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μάκη Παπαγεωργίου με τον ΕΣΗΑΠΕ και  την ΕΛΕΤΑΕΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαγεωργίου τους ενημέρωσε ότι:

·         Η εισφορά επί του τζίρου των ΑΠΕ (διαφορετικό ποσοστό για κάθε τεχνολογία, με τα φωτοβολταϊκά να παίρνουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση) θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα (για παράδειγμα δύο  - τρία χρόνια) και συνεπώς  για να συνεχιστεί (εάν θέλει να το κάνει, τότε, ο αρμόδιος υπουργός) θα χρειάζεται εκ νέου νομοθετική ρύθμιση. Η διάρκεια θα είναι τέτοια ώστε να κλείσει η «τρύπα» του ΛΑΓΗΕ.
·         Σε δύο περίπου εβδομάδες αναμένεται να εκταμιευθούν τα 140 εκατ. του δανείου από το Παρακαταθηκών προς τον ΛΑΓΗΕ.
·         Γίνεται προσπάθεια να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί των Energa και Hellas Power ώστε να μπεί ρευστό στο σύστημα.

Τα στελέχη του υπουργείου δεσμεύθηκαν να μελετήσουν τα στοιχεία που τους έδωσαν οι φορείς και να έρθουν και πάλι σε επαφή μαζί τους, αν χρειαστεί, προκειμένου να καταλήξουν στα τελικά μέτρα και ποσοστά.

http://www.energypress.gr/news/Megalwnei-h-trypa-toy-LAGHE-ayxanoyn-oi-kathysterhseis-stis-pl hrwmes

No comments: