Wednesday 12 September 2012

Άρση των εμποδίων για φωτοβολταϊκά σε ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ ζητά ο Γ.Κοντογιάννης

Την άρση όλων των νομικών και διοικητικών εμποδίων, με την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης επανήλθε στην πρόταση που έχει διατυπώσει για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της χώρας και ιδιαιτέρως της Ηλείας, οι οποίοι βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση λόγω χρεών προς διάφορους φορείς μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, έτσι ώστε να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες σε ενέργεια αλλά και να πουλάνε ρεύμα προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να καλύψουν σταδιακά το χρέος τους.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με βάση τη νομοθεσία, δικαιούχοι του Ειδικού Προγράμματος Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις είναι τα Ν.Π.Ι.Δ., τα οποία έχουν στην κυριότητά τους το χώρο που θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Οι Ο.Ε.Β παρότι διοικούν, λειτουργούν και συντηρούν τα έργα, δεν έχουν στην κυριότητά τους τις εγκαταστάσεις, οι οποίες ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προωθήσει προς την αρμόδια υπηρεσία ΑΠΕ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρόταση συμπλήρωσης της αρ. Α.Υ/ΦΙ/οικ. 1853/α.Φ 1557/22.9.2010 ΚΥΑ Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, προκειμένου με την εν λόγω συμπλήρωση αντί της κυριότητας, να απαιτείται απλά η σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Δημοσίου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κτιριακές εγκαταστάσεις που διοικούν, λειτουργούν και συντηρούν οι Ο.Ε.Β.
Κατόπιν τούτων Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία τροποποίησης της εν λόγω ΚΥΑ και πότε θα ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες ώστε οι Ο.Ε.Β να μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα, έτσι ώστε και να εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους αυτοτέλεια και να εξοικονομήσουν χρήματα, που τους είναι απαραίτητα για την αποπληρωμή των χρεών τους»;

http://www.energypress.gr/news/Arsh-twn-empodiwn-gia-fwtoboltaika-se-GOEB-TOEB-zhta-o-G.K ontogiannhs

No comments: