Monday 10 September 2012

Ρωσία-Ιαπωνία: Deal 13 δισ. δολαρίων για σταθμό LNG

Ενεργειακή συμφωνία υπέγραψαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Γιοσιχίκο Νόντα για την κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, επένδυση ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η διεκδίκηση ρωσικών εδαφών (Κουρίλες Νήσους) από την Ιαπωνία, δεν απέτρεψε την Ρωσία από το να δεχθεί μια τεράστια επένδυση  που θα δώσει "ενεργειακή ανάσα" στην Ιαπωνία που στερείται σχεδόν παντελώς κοιτάσματα υδρογονανθράκων και θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα.
Το μεγαλύτερο μέρος του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG: Liquified Natural Gas) που θα παράγεται – θα είναι περίπου 10 εκατ. μετρικοί τόνοι ετησίως – θα εξάγεται στην Ιαπωνία. Η Gazprom που εμπλέκεται στο επενδυτικό σχέδιο, αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το διάστημα 2016-2017.

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην τιμή που θα πληρώνουν οι Ιάπωνες για να προμηθεύονται το φυσικό αέριο. Ωστόσο, είναι κοινό συμφέρον να βρεθεί λύση: Η Ρωσία είναι απογοητευμένη με την αντιμετώπιση που της επιφυλάσσει η Ευρώπη η οποία επιθυμεί την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών και η Ιαπωνία θέλει να ενισχύσει την εισαγωγή φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της εξεύρεσης εναλλακτικών ενεργειακών πηγών λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η πυρηνική ενεργειακή της υποδομή (όπως διαπιστώθηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα).

http://www.energypress.gr/news/Rwsia-Iapwnia:-Deal-13-dis.-dolariwn-gia-stathmo-LNG

No comments: