Saturday 8 September 2012

Energean Oil & Gas: Ολοκληρώνεται η διαδικασία χορήγησης σεισμικών από το ΥΠΕΚΑ για τις νέες περιοχές ερευνών στον Πρίνο

Προς ολοκλήρωση βαίνει η διαδικασία χορήγησης αντιγράφων πρωτογενών σεισμικών και γεωτρητικών δεδομένων της περιοχής εκμετάλλευσης Πρίνου από το ΥΠΕΚΑ προς την Energean Oil & Gas, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στον κόλπο της Καβάλας, ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Η αντιγραφή των δεδομένων ολοκληρώθηκε εντός του Αυγούστου και σήμερα παραμένει ουσιαστικά σε εκκρεμότητα μόνο η παράδοση ορισμένων χαρτών και άλλου υποστηρικτικού υλικού.
Η εταιρεία είχε καταθέσει σχετικό αίτημα στο ΥΠΕΚΑ για τα σεισμικά των περιοχών εκμετάλλευσης του Νόμου 2779/1999 τον Ιούνιο του 2009. Τα εν λόγω σεισμικά είχε παραδώσει η Kavala Oil με το από 11 Ιανουαρίου 2000 Πρωτόκολλο Παράδοσης Παραλαβής στο ΥΠΕΚΑ.
Για την ιστορία αναφέρεται ότι η καταγγελία της Σύμβασης για τις Περιοχές Εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας έγινε με εξώδικες δηλώσεις της NAPC, που ήταν ο τότε operator των κοιτασμάτων, στις 31 Δεκεμβρίου 1998 (για τον Πρίνο) και 19 Μαρτίου 1999 (για τη Νότια Καβάλα), αντίστοιχα.

Στα επόμενα βήματα της στρατηγικής της Energean Oil & Gas συμπεριλαμβάνονται η επεξεργασία και η επανερμηνεία των σεισμικών δεδομένων της περιοχής, καθώς και η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου για την αξιοποίηση του Πεδίου Έψιλον (νέα πλατφόρμα) και του Βόρειου Πρίνου, κατόπιν πάντα και της εναρμόνισης της Σύμβασης με την εθνική νομοθεσία περί υδρογονανθράκων (Νόμος 2289/1995 όπως συμπληρώθηκε και βρίσκεται σε ισχύ με τον Νόμο 4001/2011).
Όπως δήλωσε σε συνέδριο στο Λονδίνο, στις αρχές της εβδομάδας ο διευθύνων σύμβουλος της Energean κ. Μαθιός Ρήγας, η έναρξη της εκμετάλλευσης του Πεδίου Έψιλον τοποθετείται εντός του 2013 με στόχο αρχικής ημερήσιας παραγωγής 3.000 βαρελιών. Για τον Βόρειο Πρίνο, οι υπολογισμοί του έκαναν λόγο για 1.500 βαρέλια την ημέρα.

Ας σημειωθεί ότι η επεξεργασμένη πρόταση της Energean Oil & Gas για την εναρμόνιση όπως είχε διαμορφωθεί στις αρχές Απριλίου 2012 προβλέπει έναν νέο, διαφανή τρόπο υπολογισμού των εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο σε μερίδια, τα οποία υπολογίζονται ως ποσοστό επί των ακαθάριστων εσόδων του αναδόχου από τις πωλήσεις πετρελαίου, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση επενδυτικών και άλλων λειτουργικών δαπανών. Της διαμόρφωσης της τελικής πρότασης εναρμόνισης προηγήθηκε σειρά συσκέψεων ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ, την εταιρεία, αλλά και βουλευτές και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Καβάλας.
Επίσης, σε ότι αφορά τη διάρκεια των αδειών, η Εταιρεία ζητά βάσει των διατάξεων του νόμου 2289/1995 και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 5 («Δικαιώματα και υποχρεώσεις του Αναδόχου στο στάδιο ερευνών και στο στάδιο εκμετάλλευσης / Ενιαία έρευνα και εκμετάλλευση όμορων περιοχών») η διάρκεια της άδειας του Πρίνου να οριστεί στα 25 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης της Σύμβασης δηλαδή από τον Νοέμβριο του 1999, βάσει του ως άνω άρθρου 5, παρ. 8 . Επίσης, για το Πεδίο Έψιλον ζητά να οριστεί διάρκεια άδειας στα 25 χρόνια από την ημερομηνία έγκρισης από το ΥΠΕΚΑ της εμπορικής του εκμεταλλευσιμότητας δηλαδή από τον Ιούνιο του 2004. Όσον αφορά τις τυχόν υπόλοιπες ερευνητικές περιοχές ζητά να οριστεί η διάρκειά τους σε 8 έτη όπως ορίζεται στο ως άνω άρθρο 5, παρ. 1 (θαλάσσια περιοχή).

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61509

No comments: