Thursday 27 September 2012

Δεύτερη καταγγελία από την EU ProSun στην Ε.Ε. σχετικά με τις γενναίες επιδοτήσεις του Πεκίνου στα φωτοβολταϊκά

Όμιλος από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατασκευής φωτοβολταϊκών, υπό την ηγεσία της SolarWorld, υπέβαλε και δεύτερη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθούν οι Κινέζοι ανταγωνιστές τους. Αυτή τη φορά, το αίτημα αφορά τις παράνομες επιδοτήσεις και κατά πόσο συνάδουν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ο όμιλος EU ProSun που οδήγησε πρόσφατα την Κομισιόν στο να ξεκινήσει έρευνα για τα κινεζικά φωτοβολταϊκά και το dumping, προχωρά έτσι σε νέες καταγγελίες για τις επιδοτήσεις που προσφέρει άμεσα ή έμμεσα το Πεκίνο στις δικές του εταιρείες.
«Μεγάλες επιδοτήσεις και κρατικές παρεμβάσεις έχουν οδηγήσει σε παραγωγική δυνατότητα 20 φορές μεγαλύτερη από την κατανάλωση στην κινεζική αγορά και διπλάσια σε σύγκριση με την παγκόσμια ζήτηση», σημειώνει ο πρόεδρος της EU ProSun, Μίλαν Νίτσκε.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «οι περισσότερες κινεζικές κατασκευάστριες θα είχαν χρεοκοπήσει εδώ και καιρό αν δεν υπήρχαν οι ατέλειωτες επιδοτήσεις. Στο μεταξύ, πάνω από 20 ευρωπαϊκοί κατασκευαστές χρεοκόπησαν μόνο το 2012».


Στην όλη προσπάθεια φαίνεται πως συμμετέχουν και οι κινεζικές τράπεζες, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις ή ακόμα και ευνοϊκούς όρους διακανονισμού σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλών. «Αυτό οδηγεί σε εύκολη, φθηνή και ακίνδυνη χρηματοδότηση», τονίζει ο όμιλος. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι η Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης ( CDB) έχει παράσχει 33 δις. δολάρια δανείων στις εταιρείες φωτοβολταϊκών από το 2010, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=62111

No comments: