Friday 14 September 2012

Το feed in tariff το πιο αποδοτικό σύστημα, σύμφωνα με τη γερμανική Αρχή ΑΠΕ

Το σύστημα των εγγυημένων σταθερών τιμών, ή αλλιώς feed in tariffs, για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ αποτελεί την πλέον επιτυχημένη λύση για την αποδοτική ανάπτυξη του κλάδου.
Αυτό είναι το συμπέρασμα σχετικής έκθεσης που έδωσε τον περασμένο Ιούνιο στη δημοσιότητα η Γερμανική Αρχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με θέμα τα συστήματα υποστήριξης των ΑΠΕ στην Ευρώπη.
Η έκθεση εστιάζει ιδιαίτερα στην περίπτωση του συστήματος υποχρεωτικής ποσόστωσης (quota system) το οποίο έχει επανέλθει στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό, καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι, βάσει της μέχρι τώρα ευρωπαϊκής πορείας του κλάδου, είναι σαφώς λιγότερο αποδοτικό συγκριτικά με τα συστήματα feed in tariff ή feed in premium. Γι αυτό άλλωστε και είναι λίγες οι χώρες οι οποίες έχουν καταλήξει σε αυτό το μηχανισμό.
 
Τι έχει δείξει η έως τώρα εμπειρία

Σύμφωνα με την έκθεση της Γερμανικής Αρχής, χάρη στην εισαγωγή του συστήματος τιμολογίων τροφοδότησης (τα γνωστά feed in tariffs) χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Εσθονία και η Δανία έχουν, όπως και η Γερμανία, υπερβεί σημαντικά τους στόχους τους για τη διείσδυση των ΑΠΕ.
Αντιθέτως, χώρες που επέλεξαν το σύστημα των ποσοστώσεων ή των «πράσινων πιστοποιητικών», όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Ρουμανία και η Ιταλία, βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από τους στόχους τους.
Όπως επισημαίνει η Αρχή, τα συστήματα τροφοδότησης, είτε με τη μορφή feed in tariffs είτε με τη μορφή feed in premium, έχουν επιλεγεί από 20 χώρες σε σύνολο 27 χωρών της ΕΕ. Παράλληλα κάποιες χώρες έχουν επιλέξει συνδυασμό των συστημάτων quota και feed in tariff. Στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, κατά κύριο λόγο ισχύει το σύστημα “quota” και μόνο για τα μικρά συστήματα και τα φωτοβολταϊκά ισχύει το σύστημα feed in tariff.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρει η έκθεση, τουλάχιστον 65 χώρες λειτουργούν με συστήματα τύπου feed-in, ενώ το σύστημα των quota εφαρμόζεται σε λιγότερες από 18 χώρες.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αιολικά

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικότερα παραδείγματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση έχει να κάνει με την αιολική ενέργεια, την οποία χαρακτηρίζει ενδεικτική προκειμένου να γίνει αντιληπτή η υπεροχή του συστήματος feed in tariff.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε έρευνα της ΕΕ για τον προσδιορισμό των χωρών με την πιο αποτελεσματική ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής ενέργειας  σε σχέση με το αιολικό δυναμικό τους, προέκυψε ότι όλες οι χώρες που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις είχαν υιοθετήσει το σύστημα των feed in tariff.
Επίσης, σημειώνει η έκθεση, ότι σε χώρες με συστήματα ποσοστώσεων και πιστοποιητικών (Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία κλπ) το κόστος υποστήριξης της αιολικής ενέργειας υπερβαίνει σημαντικά το μέσο κόστος παραγωγής σε αυτές τις χώρες.
Παρά τις διαπιστώσεις αυτές πάντως, υπάρχουν επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις από διάφορα μέτωπα στην Ευρώπη για πανευρωπαϊκή εναρμόνιση σε ένα σύστημα ποσοστώσεων. Υπάρχουν μάλιστα και σχετικές εκθέσεις οι οποίες παρουσιάζουν στοιχεία υπέρ μιας τέτοιας εκδοχής. Ωστόσο, επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανική Αρχή ΑΠΕ, υποστηρίζουν ότι διαπιστώσεις υπέρ του συστήματος των quota βασίζονται σε λανθασμένες παραδοχές.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι, σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία, η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών του χώρου θεωρεί το σύστημα των feed in tariffs το πλέον αποτελεσματικό τόσο για την ανάπτυξη του κλάδου όσο και την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

No comments: