Tuesday 25 September 2012

Αυστρία: Τέλος τα Feed-in Tariffs για Φ/Β άνω των 500 kWp

Η Αυστρία παίρνει την σκυτάλη των περικοπών στις επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών, ακολουθώντας τη γειτονική μας Βουλγαρία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για την Πράσινη Ενέργεια που εισήγαγε προς ψήφιση στην Βουλή της Αυστρίας η κυβέρνηση της χώρας προβλέπει ότι δεν θα λαμβάνουν επιδότηση τα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος άνω των 500 kWp.

Στόχος της νέας ρύθμισης είναι, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι στη Βιέννη, το ιδιαίτερα ελκυστικό καθεστώς feed-in tariffs της χώρας να μην αποτελεί προνόμιο μόνο ολιγάριθμων φορέων με μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η Αυστρία διαθέτει ένα πολύ γενναιόδωρο σύστημα επιδοτούμενων τιμών, το οποίο έδωσε σημαντική ώθηση σε επενδύσεις μεγάλου μεγέθους στον τομέα των φωτοβολταϊκών.
Ήδη στα φωτοβολταϊκά συστήματα ως 500 kWp έχει επιβληθεί μείωση στις επιδοτούμενες τιμές κατά 10%.

Επιπλέον, το νέο πλαίσιο αλλάζει τον τρόπο στήριξης για τα φωτοβολταϊκά σε κτίρια και στέγες, καθώς προβλέπει γι’ αυτά ένα συνδυασμό επιδοτήσεων και feed in tarrifs.

Στόχος του συγκεκριμένου συστήματος είναι, όπως τόνισαν εκπρόσωποι της αυστριακής κυβέρνησης, «οι λιγότερο εύποροι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν συστήματα φωτοβολταϊκών».
Συνολικά, η κυβέρνηση της χώρας έχει αυξήσει την ετήσια χρηματοδότηση για ΑΠΕ στα 50 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα μειώνεται στο εξής κατά 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο, με στόχο να φτάσει τα 40 δις ευρώ το 2022 «ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν η τεχνολογική εξέλιξη και να δοθούν κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη», όπως τονίζουν οι παραπάνω κυβερνητικοί κύκλοι.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=62033

No comments: