Wednesday 5 September 2012

Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα εις βάρος της Gazprom για ενδεχόμενη παραβίαση του ανταγωνισμού


Το ενδεχόμενο άσκησης πρακτικών παρεμπόδισης του ανταγωνισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσημης έρευνας που έχει ξεκινήσει Ευρωπαϊκή Επιτροπή εις βάρος του κρατικού ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom. Αυτό αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, στην οποία διατυπώνονται υποψίες ότι η ρωσική εταιρεία «παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό στις αγορές φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι, ως θεματοφύλακας του ανταγωνισμού στην Ε.Ε., έχει υποψίες για την Gazprom ότι «παρεμπόδισε τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο» σε αυτές τις χώρες «και επιβάλλει στους πελάτες της αδικαιολόγητες τιμές φυσικού αερίου συνδέοντάς τες με την τιμή του πετρελαίου».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η Επιτροπή ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Gazprom να παραβιάζει την κυρίαρχη θέση της στις αγορές παροχής φυσικού αερίου στα κράτη μέλη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, παραβιάζοντας το Άρθρο 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Συγκεκριμένα, η έρευνα της Επιτροπής θα επικεντρωθεί σε τρεις ενδεχόμενες μονοπωλιακές πρακτικές και ειδικότερα: α) στο ενδεχόμενο η Gazprom να παρεμποδίζει την ελεύθερη παροχή αερίου, β) να έχει εμποδίσει την διαφοροποίηση στην προσφορά αερίου και γ) να έχει επιβάλει άδικες τιμές στους πελάτες της, συνδέοντας την τιμή του αερίου με αυτή του πετρελαίου.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61388

No comments: