Tuesday 11 September 2012

Η Intelen σε άλλο ένα έργο με Smart Grids

Η Intelen ανακοινώνει την συμμετοχή της σε τρίτο επιτυχημένο Ευρωπαϊκό έργο, το οποίο αρχίζει τον ερχόμενο Νοέμβριο, μετά την έγκρισή του και την θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή επιτροπή.


Το έργο SINGULAR (FP7 Energy) είναι από τα πρώτα Ευρωπαϊκά έργα σε θέματα μικροδικτύων (microgrids) που αφορούν την μελέτη εισαγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τεχνικών Διαχείρισης Ζήτησης (Demand Response) στα σύγχρονα ενεργειακά μη-διασυνδεδεμένα Δίκτυα. Στα πλαίσια του έργου θα μελετηθούν επίσης οι δυνατότητες και τα αποτελέσματα εισαγωγής Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων αλλά και μεθόδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (Energy Storage) σε ένα ευφυές απομονωμένο ηλεκτρικό δίκτυο.

Η Intelen, θα είναι υπεύθυνη για την έρευνα, μελέτη, ανάπτυξη και υλοποίηση όλων των μεθόδων Διαχείρισης Ζήτησης καθώς και για την διαχείριση και ανάλυση (data analytics) όλων των δεδομένων πραγματικού χρόνου που θα προέρχονται από τους έξυπνους ενεργειακούς μετρητές που θα εγκατασταθούν (Meter Data Management). Το πιλοτικό έργο θα τρέξει στην Κρήτη, όπου θα συνδεθούν στην cloud Big Data πλατφόρμα της Intelen, περίπου 20 φωτοβολταικά πάρκα, 200 υποδομές (κτίρια) και θα υπάρχει πρόβλεψη για ενσωμάτωση και ανάλυση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.


Στο έργο συμμετέχουν σημαντικές Ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες, όπως ALSTOM, Electrica, ΕΝΕΑ ενώ από Ελληνικής πλευράς, εκτός από την Intelen, συμμετέχουν η ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) και το ΑΠΘ.

Ήδη το τμήμα εφαρμοσμένης έρευνας της Intelen προετοιμάζεται και για τα επερχόμενα calls του 2013, για κατάθεση προτάσεων σε προχωρημένα θέματα ευφυών δικτύων (smart grids).

Το έργο έχει διάρκεια 3 χρόνια και συνολικό προϋπολογισμό 5,4 εκατομμύρια ευρώ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61587

No comments: