Thursday 13 September 2012

Navigant Research: Χωρίς επιδοτήσεις τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να είναι επικερδή

Χωρίς οικονομική υποστήριξη, τα διασυνδεδεμένα στο δίκτυο φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να αναπτυχθούν επικερδώς, υποστηρίζει η Navigant Research σε ανάλυσή της σχετικά με την ανάπτυξη του κλάδου των φ/β, η οποία φέρει τον τίτλο “ Navigant Analysis of Worldwide Markets for Solar products and Five-Year Application Forecast 2011/2012”.

Σύμφωνα με την ανάλυση, στην οποία υπογραμμίζεται η σημασία των επιδοτήσεων για το μέλλον της ηλιακής ενέργειας,  ενώ οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να επιδοτούνται, τα φωτοβολταϊκά δεν θα είναι σε θέση να επιτύχουν την πολυαναμενόμενη ισοτιμία δικτύου χωρίς την ύπαρξη χρηματοδότησης.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, την πενταετία 2006 – 2011, η ετήσια αύξηση των διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών στη πλειοψηφία των περιπτώσεων βασίσθηκε εξολοκλήρου στα προγράμματα feed in tariff.

Ωστόσο, μετά τις δραματικές μειώσεις στις ταρίφες ειδικά σε αγορές όπως η γερμανική και η ιταλική, οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά έχουν καταστεί λιγότερο κερδοφόρες και ασταθείς.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, Paula Mints και  Jessica Donnell, χωρίς οικονομικά κίνητρα, δεν μπορεί να υπάρξει κερδοφόρος ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών καθώς ακόμη και με την παροχή κινήτρων τα περιθώρια κέρδους είναι ασφυκτικά μικρά.
 
Η ποιότητα των φ/β «θύμα» της κρίσης στον κλάδο

Σημαντικό σημείο της έρευνας αποτελεί επίσης η επισήμανση ότι η μείωση των τιμών των φωτοβολταϊκών προϊόντων, πέρα από τα προφανή προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην επιβίωση των επιχειρήσεων, έχει οδηγήσει στην παραγωγή προϊόντων χαμηλής ποιότητας. Όπως τονίζεται, η συνεχιζόμενη μείωση των τιμών, θα οδηγεί σε όλο και περισσότερες υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα πλήξουν και αυτές με τη σειρά τους τον κλάδο.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν οι συντάκτες της έκθεσης, κάποιοι κατασκευαστές, εξαιτίας των μειωμένων πλέον περιθωρίων κέρδους, προωθούν στην αγορά συστήματα τα οποία βρίσκονται σε πιλοτική – πειραματική φάση και δεν έχουν περάσει ακόμη τις απαραίτητες δοκιμασίες που εγγυώνται ότι είναι έτοιμα προς διάθεση.

http://www.energypress.gr/news/Navigant-Research:-Hwris-epidothseis-ta-fwtoboltaika-den-m po royn-na-einai-epikerdh

No comments: