Wednesday 12 September 2012

O βασιλιάς της Ιορδανίας κατηγορεί το Ισραήλ για παρεμπόδιση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του

Ο βασιλιάς Αμπντάλα 2ος της Ιορδανίας κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι εμποδίζει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας του, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Η ισχυρή αντίθεση στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ιορδανίας προέρχεται από το Ισραήλ», δήλωσε ο βασιλιάς στη συνέντευξη αυτή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
"Όταν αρχίσαμε να στρεφόμαστε προς την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, πλησιάσαμε πολλές χώρες (...) για να εργασθούν μαζί μας», πρόσθεσε ο μονάρχης.
"Όμως γρήγορα αντιληφθήκαμε πως το Ισραήλ ασκούσε πίεση στις χώρες αυτές για να εμποδίσει κάθε συνεργασία μαζί μας», δήλωσε ακόμη.

Η Ιορδανία και το Ισραήλ συνδέονται από το 1994 με συνθήκη ειρήνης.
"Έτσι μια ιορδανική αντιπροσωπεία πλησιάζει έναν εν δυνάμει εταίρο και μια εβδομάδα αργότερα μια ισραηλινή αντιπροσωπεία έρχεται να ζητήσει από τους συνομιλητές μας να μην υποστηρίξουν την ιορδανική προσφορά για την πυρηνική ενέργεια», πρόσθεσε.

Η Ιορδανία, η οποία καλύπτει το 95% των ενεργειακών αναγκών της με ενέργεια που εισάγει, επιδιώκει να αναπτύξει την πυρηνική ενέργεια για να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες εσωτερικές ανάγκες της σε ηλεκτρικό.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61638

No comments: