Wednesday 12 September 2012

Εκκρεμότητες τέλος για ΔΕΗ – ΔΕΠΑ, έκλεισαν σύμβαση και option

Με προίκα μια μακροχρόνια σύμβαση με τη ΔΕΗ διάρκειας μέχρι το 2020, θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, την ίδια στιγμή που ένα από τα βασικά προβλήματα της αποκρατικοποίησης, παύει να υφίσταται. Ο λόγος για την option που διατηρούσε η ΔΕΗ για το 30% της ΔΕΠΑ και η οποία παύει να υφίσταται καθώς η εταιρεία θα λάβει αποζημίωση ύψους 32,9 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί από τα έσοδα της αποκρατικοποίησης στα ταμεία  της εταιρείας ηλεκτρισμού.

Option

Ειδικότερα, τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η ΔΕΗ, υπό την πίεση να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, είχαν ζητήσει μια αποτίμηση – εκτίμηση για την αξία της option που είχε δοθεί στη ΔΕΗ για την απόκτηση του 30% της εταιρείας αερίου. Την αποτίμηση πραγματοποίησε η Citi και ο κλειστός φάκελος με των εκτιμητών της τράπεζας αποσφραγίστηκε ταυτόχρονα τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από το ΤΑΙΠΕΔ. Η εκτίμηση των 32,9 εκατ. ευρώ έγινε αποδεκτή από τα δύο διοικητικά συμβούλια που συνεδρίαζαν χθες, ενώ η συμφωνία προβλέπει ότι το ποσό δε θα καταβληθεί άμεσα αλλά θα δοθεί στη ΔΕΗ από τα λεφτά της πώλησης όταν αυτή προχωρήσει.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της ΔΕΗ απαιτείται έγκριση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία και θα συγκληθεί εκτάκτως στις 4 Οκτωβρίου.
 
Σύμβαση

Ακόμη πιο ακανθώδης και δύσκολη, πλην όμως επιτυχής αποδείχθηκε η διαπραγμάτευση για την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας της ΔΕΗ από τη ΔΕΠΑ. Χωρίς το συμβόλαιο της ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ έχανε ένα σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο, εξέλιξη που σίγουρα θα είχε σοβαρή επίπτωση στο μέτωπο της πώλησης της εταιρείας.
Εκείνο που κερδήθηκε λοιπόν από τη ΔΕΠΑ, είναι η μεγάλη διάρκεια της νέας σύμβασης, η οποία εκτείνεται χρονικά μέχρι το 2020, δίνοντας μια σημαντική «προίκα» στις βαλίτσες της εταιρείας αερίου ενόψει αποκρατικοποίησης. Επίσης στη νέα σύμβαση η ΔΕΗ αποδέχεται να μην ισχύει η ρήτρα της παλιάς σύμβασης που προέβλεπε για την ίδια ποσοστό έως και 8% επί των κερδών της ΔΕΠΑ.
Από τη μεριά της η ΔΕΗ, κερδίζει μια μείωση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων που εντάσσονται στη ρήτρα take or pay. Στην παλιά σύμβαση προβλεπόταν ότι η ΔΕΗ θα απορροφά ετησίως ποσότητες 1,480 δις κμ. Με τη νέα σύμβαση, η εταιρεία παίρνει μια σημαντική μείωση για τη διετία 2012 – 2013, καθώς η ποσότητα κατεβαίνει στα 1,08 δις κυβικά μέτρα. Η σύμβαση προβλέπει σταδιακή αύξηση των ποσοτήτων μέχρι το 2016 και από το 2017 μέχρι το 2020 θα υπάρξει εκ νέου μείωση.
Με τη ρύθμιση αυτή, η ΔΕΗ καταφέρνει να λύσει ένα βασικό της πρόβλημα που έχει προκύψει από τη μη λειτουργία της μονάδας του Αλιβερίου, ενώ αντίθετα μετά το 2014 αναμένεται να αυξηθούν οι ανάγκες της, με δεδομένο ότι θα προστεθούν στο δυναμικό της τόσο το Αλιβέρι όσο και η μονάδα αερίου της Μεγαλόπολης.
Ως προς το θέμα της τιμής, η σύμβαση προβλέπει ενιαία τιμή για όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς και δε θα υπάρχουν προνομιακοί όροι για κανέναν εντός της ελληνικής αγοράς.
 
Εκκρεμότητες

Παράλληλα η συμφωνία επιλύει και κάποιες άλλες εκκρεμότητες που ανέκυψαν στο μεταξύ. Ειδικότερα θυμίζουμε ότι ΔΕΗ και ΔΕΠΑ είχαν προσφύγει στη διαιτησία για το θέμα της τιμολόγησης της πρώτης στο μεσοδιάστημα που δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση. Η διαιτησία κατέληξε στο ότι πράγματι η ΔΕΠΑ οφείλει ένα ποσό προς τη ΔΕΗ της τάξης των 94 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή για την υπογραφή της νέας σύμβασης απαιτείται η καταβολή εκ μέρους της ΔΕΗ εγγυητικής επιστολής ύψους 47 εκατ. ευρώ. Έτσι η οφειλή και η εγγυητική θα συμψηφιστούν και το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί από τη ΔΕΠΑ στη ΔΕΗ σε μηνιαίες δόσεις μέχρι το Φεβρουάριο. Σε περίπτωση δε που η ΔΕΗ εκδώσει εγγυητική επιστολή τότε θα δοθούν και τα 47 εκατ. ευρώ.
 
ΓΣ στις 4/10 για την option της ΔΕΠΑ

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί τους μετόχους της η ΔΕΗ, στις 4 Οκτωβρίου, για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την έγκριση σχεδίων σχετικά με τη ΔΕΠΑ Α.Ε.
Συγκεκριμένα θα συζητηθούν τα εξής:
Έγκριση Σχεδίου Σύμβασης Προμήθειας Φυσικού Αερίου ΔΕΗ Α.Ε. – ΔΕΠΑ Α.Ε..
Έγκριση Σχεδίου Ιδιωτικού Συμφωνητικού συμβιβαστικής επίλυσης διαφορών με τη ΔΕΠΑ Α.Ε..
Έγκριση Σχεδίου Ιδιωτικού Συμφωνητικού μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με το Δικαίωμα Προαίρεσης της ΔΕΗ Α.Ε. στη ΔΕΠΑ Α.Ε..

http://www.energypress.gr/news/Ekkremothtes-telos-gia-DEH-DEPA-ekleisan-symbash-kai-option

No comments: