Wednesday 5 September 2012

Στη νορβηγική PGS οι σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο - Κρήτη

Στη νορβηγική εταιρία Petroleum Geo - Services  (PGS) ανατίθενται οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και κατόπιν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο.
Η PGS είναι μία από τις τέσσερις εταιρίες, από τις συνολικά 8 που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, που είχαν προκριθεί στην τελική φάση, τα ονόματα των οποίων πρώτο είχε αποκαλύψει το energypress.gr.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Λιβιεράτος, η συλλογή των στοιχείων από τη σεισμική δραστηριότητα στις δυο περιοχές  θα έχει ολοκληρωθεί από την PGS έως το τέλος του έτους.
Ο υπουργός κατά την ενημέρωση της επιτροπής εκτίμησε ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές από τις έρευνες ενώ δεν ανέφερε την αξία της σύμβασης.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον πετρελαϊκές εταιρείες με μεγάλη τεχνογνωσία και με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρξει σε εξοπλισμό. Είπε επίσης ότι στην αξιολόγηση που προηγήθηκε για την ανάδειξη του αναδόχου η χώρα μας είχε τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων του BEICIOP Franlab (IFP) ως τεχνικού συμβούλου του ΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην διενέργεια νέου γύρου παραχωρήσεων κατά το πρότυπο της Κύπρου με βάση τα αποτελέσματα και τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες το 2014.
 
Τα επόμενα βήματα

Με βάση τις εκτιμήσεις, τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι τα εξής:
Μετά την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών, τα δεδομένα θα πάνε σε κατάλληλο κέντρο επεξεργασίας για να γίνει η ερμηνεία των δεδομένων. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί Ιούνιο με Ιούλιο του 2013.
Θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει δεσμευθεί πριν την πραγματοποίηση των σεισμικών για τη διενέργεια διαγωνισμού για την παραχώρηση οικοπέδων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του 2013.
Συνεπώς το τέταρτο βήμα είναι η ανάδειξη αναδόχου ή αναδόχων που θα αναλάβουν την πραγματοποίηση γεωτρητικών ερευνών το 2014. 

http://www.energypress.gr/news/Sth-norbhgikh-PGS-oi-seismikes-ereynes-se-Ionio-Krhth

No comments: