Tuesday 18 September 2012

Παγκόσμια υπερδύναμη η «Rosneft»

 
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Ρωσίας, «Rosneft», ανακοίνωσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αγορά του μεριδίου της ΒΡ στην ΤΗΚ-ΒΡ. Το ενδεχόμενο αυτό, το οποίο αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης για τους μετέχοντες στην ενεργειακή αγορά, γίνεται πραγματικότητα, αλλά κάποιες απορίες σχετικά με το θέμα παρέμειναν.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Russia Today, η πιθανότατη αυτή συμφωνία, δεν αποτελεί μόνο μια καθαρά επιχειρηματική κίνηση, αλλά θα έχει επίδραση και στην κατάσταση της αγοράς γενικότερα. Η «Rosneft» και οι διευθυντές της διαθέτουν την εμπειρία και τις ικανότητες που απαιτούνται για τη διαχείριση ιδιαίτερα μεγάλων περιουσιακών στοιχείων, και το κυριότερο διαθέτουν την προθυμία να τα αυξήσουν. Σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά και η συμφωνία επιτευχθεί, το γεγονός αυτό θα ενεργοποιήσει διάφορες πτυχές: Θα δοθεί ισχυρότατη ώθηση στην εξόρυξη, την επεξεργασία και το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ και οι μέτοχοι θα βγουν κερδισμένοι από την προσθήκη των νέων περιουσιακών στοιχείων.
 
Παγκοσμίου επιπέδου«παίκτης».

Το σημαντικότερο όμως, είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ρωσίας στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Δεν είναι καθόλου αμελητέα η δυνατότητα που θα έχει ένας ισχυρότατος «παίκτης», μια κρατική εταιρία, να συνδυάσει τις νέες οικονομικές δυνατότητες που παρουσιάζονται από την αύξηση της εξόρυξης, την επεξεργασία και τη μεταφορά. Η περίπτωση είναι μοναδική. Αν η έκβαση των συνομιλιών στεφθεί από επιτυχία, οι παραγωγικές δυνατότητες και το λοιπό δυναμικό της ΤΗΚ-ΒΡ θα περιέλθουν στις μεγάλες υποδομές της «Rosneft». Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η παραγωγή και το δυναμικό της ΤΗΚ-ΒΡ θα αποτελέσουν μια καλή προσθήκη στις ούτως ή άλλως μεγάλες υποδομές της «Rosneft».
Σε αυτό πρέπει να αναφερθούμε λεπτομερέστερα. Πρώτον, το δυναμικό της ΤΗΚ-ΒΡ στην περιφέρεια του Οριενμπούργκ για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στις υποδομές επεξεργασίας φυσικού αερίου της «Rosneft» στην περιφέρεια Σαμάρα. Και η περαιτέρω κοινή ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, δηλαδή τη μείωση του κόστους μεταφοράς και επεξεργασίας του φυσικού αερίου. Όσον αφορά την άντληση του πετρελαίου, η συνένωση των δυνάμεων και αρμοδιοτήτων θα επιτρέψει να επαναξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν οι ενεργειακοί πόροι στα ιστορικά πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα στην περιφέρεια Γιαμάλ-Νενέτσκ, όπως και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ίδια περιοχή.
Χωρίς ένωση δεν υπάρχει ανάπτυξη,που σημαίνει ότι δεν υπάρχει και μέλλον, τη στιγμή που τα μελλοντικά σχέδια είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτά. Για παράδειγμα, η συνένωση των δυνατοτήτων που έχουν και οι δυο εταιρίες στις περιφέρειες Κρασνογιάρσκ και Ιρκούτσκ, θα συνέβαλλε στη μείωση των δαπανών και του χρόνου αξιοποίησης. Και μόνο το δυναμικό που υφίσταται στο κοίτασμα Βανκόρσκοε, θα επιτρέψει να επιλυθούν με τον ιδανικότερο τρόπο τα θέματα που αφορούν την υλικοτεχνική υποστήριξη, τη μεταφορά προσωπικού, την προσέλκυση ειδικευμένων εργολάβων και εργατών, και την αξιοποίηση σε συντομότερους χρόνους των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις κοντινές περιοχές Σουζούνσκι και Ταγκούλσκι. Η συνεργασία δεν θα συμβάλλει μόνο στη μείωση των δαπανών αξιοποίησης, αλλά και θα επιταχύνει την έναρξη της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Γιουρουμπτσενο-Τοχόμσκι και Κουγιουμπίνσκι που βρίσκονται σε απόσταση 90 χλμ. μεταξύ τους στην περιοχή Εβενκία της περιφέρειας Κρασνογιάρσκ.
 
Στόχος, η Σιβηρία.

Είναι περιττό να πούμε ότι τα σχέδια αυτά που σχετίζονται με τη μεταφορά πετρελαίου θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στην ανάπτυξη της δύσκολης από πλευράς κλιματικών συνθηκών περιοχής της ανατολικής Σιβηρίας, καθ’ ότι η εισαγωγή νέου δυναμικού στην παραγωγή ενεργειακών πόρων αποτελεί κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη ολόκληρων πόλεων. Επίσης,για παράδειγμα, η σωστή και συντονισμένη χρήση της υλικοτεχνικής υποδομής στο κοίτασμα Βερχνετσόνσκι θα μειώσει τα έξοδα αξιοποίησής του, ενώ θα επιταχύνει και την έναρξη αξιοποίησης των πρόσφατα ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων της περιφέρειας Ιρκούτσκ, τα οποία ανήκουν στη «Rosneft».
Η Ρωσία, ως μια μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, είναι σε θέση να προσφέρει αρκετά στους μελλοντικούς εταίρους της. Τα αποθέματα της «Rosneft» την καθιστούν ήδη ως την πιο μεγάλη εταιρία στον κόσμο, ενώ με το μερίδιο του 50%της ΤΗΚ-ΒΡ θα καταστεί απλησίαστη για τους πιο σοβαρούς ανταγωνιστές της. Η συμφωνία αυτή θα της επιτρέψει να αυξήσει τα εξακριβωμένα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει από 14,3 σε 17,8 δις. βαρέλια. Αυτοί είναι οι υπολογισμοί των αναλυτών. Συγκριτικά, τα αποθέματα του εγγύτερου ανταγωνιστή της «Rosneft», της εταιρίας «Lukoil», είναι σήμερα 13,4 δις. βαρέλια.
Επίσης, σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συμφωνίας, η ημερήσια παραγωγή της «Rosneft» θα αυξηθεί από 2,4 στα 3,3 περίπου εκατομμύρια βαρέλια. Σήμερα, για παράδειγμα, η ΒΡ παράγει 2,3 εκατ. βαρέλια, η ExxonMobil, 2,2 εκατ. βαρέλια. Οι επενδυτές άλλωστε έχουν ήδη προβεί σε εκτίμηση των συγκεκριμένων προοπτικών. Όταν έγινε γνωστό ότι η ρωσική εταιρία προτίθεται να αγοράσει το μερίδιο της ΒΡ στην ΤΗΚ-ΒΡ, οι μετοχές της «Rosneft» στο χρηματιστήριο της Μόσχας ακρίβυναν κατά 1,2%, δηλαδή κατά 4 ευρώ περίπου η μία,γεγονός που σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας έφτασε τα 53 δις. ευρώ,την ώρα που οι δείκτες τιμών του χρηματιστηρίου έπεφταν περίπου κατά 0,3%.
Έτσι λοιπόν, η αγορά φαίνεται απόλυτα έτοιμη για τη συγχώνευση των δύο ισχυρότατων εταιριών που καθορίζουν την παγκόσμια ενεργειακή πολιτική. 

http://www.greekfinanceforum.com/%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%C F%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1%20%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7%20%CE%B7%20%C2%ABRosneft%C2%BB.html

No comments: